A2 Nuoret ja rohkeat 2014: Kaikki peliin ja maailma muuttuu

Ajankohtainen kakkonen halusi viime kesänä antaa äänen maailman eri kolkissa toimiville nuorille ja rohkeille tyypeille. Nämä nuoret haluavat muuttaa maailmaa ihan oikeasti, tehdä yhteiskunnistaan parempia paikkoja, joissa erilaiset ihmiset voivat elää omina itsenään, vapaina sorrosta ja kurjuudesta. Uudenvuoden aatonaaton lähetyksessä palataan nuorten tarinoihin ja kuulumisiin. Lisäksi äänen saavat juttujen tekijät.

Ulkomaat
Yle
Ajankohtaisen kakkosen uudenvuoden aatonaaton lähetys vie matkalle maailman nuorten ja rohkeiden kanssa. Juontajana Kati Leskinen.Jyri Pitkänen

– Olen ollut monissa maailman kriisipesäkkeissä kuten Balkanilla ja Syyriassa juttukeikoilla, mutta Gazan-matka oli järkyttävä kokemus. Gazassa iskee eräänlainen ahtaan paikan kammo, koska sieltä ei pääse liikkumaan ulos. Ja sitten se, että tilanteesta kärsivät eniten lapset – se on pahinta, sanoo Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

Kuronen tapasi Gazassa yhden Nuoret ja rohkeat -kesäsarjan päähenkilön, Afnanin. Hän on nuori nainen, joka auttaa vapaaehtoisena sodan runtelemia lapsia. Hän vie heille esimerkiksi leluja, yrittää saada lapset paremmalle tuulelle.

– Tapasimme Afnanin kanssa sairaalassa 7-vuotiaan Maha-nimisen tytön, joka menetti iskussa äitinsä ja halvaantui itse niskasta alaspäin. Se oli todella vaikea kokemus, itselläni on lapsia samassa iässä. Sairaalassa käynnin jälkeen jouduimme lopettamaan kuvaukset siltä päivältä. Afnan itki, minut valtasi voimakas väsymyksen tunne. Ajattelen niin, että en halua kovettua liikaa, kun menen kriisialueille. Jos mikään ei tunnu missään, pitää alkaa huolestua, sanoo Kuronen.

Ajankohtaisen kakkosen uudenvuoden aatonaaton lähetyksessä Kuronen soittaa haastateltavalleen Afnanille. Luvassa on iloisia uutisia Gazasta.

"Yhteisöllisyys paikkaa aineellista köyhyyttä"

– Toivo. Toivo paremmasta huomisesta, vastaa ajankohtaistoimittaja Satu Miettinen kysymykseen, mikä asia jäi hänelle päällimmäisenä mieleen viime kesäiseltä juttukeikalta Kosovon romanikylistä.

Jo vuodesta 1989 toimittajan töitä tehnyt Satu Miettinen tapasi Kosovossa romanilapsia esikouluun patistavan 27-vuotiaan Driton Berishan. Kosovossa vain yksi prosentti romanilapsista käy esikoulun, kun Suomessa luku huitelee noin sadassa. Miettinen vaikuttui juttukeikallaan päähenkilönsä rohkeudesta parantaa yhteisönsä asemaa.

– Koska romanilapsi ei saa kotoa mallia pyrkiä koulutukseen ja parempaan elämään, Dritonin kaltaiset tukihenkilöt auttavat lapsia ja heidän vanhempiaan ymmärtämään koulunkäynnin tärkeyden. Driton on myös taistellut vaikeista olosuhteista eteenpäin, joten hän on yhteisössään roolimalli, jonka esimerkki osoittaa, että romanilapsi voi saada koulutuksen ja paremman aseman yhteiskunnassa, sanoo Miettinen.

Keikan tärkein anti on jäänyt vahvana mieleen.

– Vaikka romanien olosuhteet ovat kurjat, heistä huokuu rakkaus ja toisista välittäminen. Yhteisöllisyys paikkaa aineellisen köyhyyden aikaansaamia aukkoja. Tämä palasi taas ajatuksiini, kun mietin Suomen syksyn perhetragedioita. Ihmiset voivat auttaa toisiaan, paljonkin. Suomeen tarvitaan lisää yhteisöllisyyttä, siitä kumpuaa voima.

Nuori ja rohkea Kirill: "Toivon, että venäläiset kytkisivät virran päähänsä ja alkaisivat ajatella"

Rohkeita nuoria tavataan lähetyksessä Gazan ja Kosovon lisäksi Ukrainassa, Tunisiassa, Kiinassa ja Venäjällä. Tuoreet kuulumiset saadaan muun muassa pietarilaiselta homoaktivistilta Kirill Fedorovilta. Hän toivoo maansa kansalaisilta herätystä vuonna 2015.

– Toivon, että venäläiset yksinkertaisesti vain alkaisivat ajatella, kytkisivät virran päähänsä ja miettisivät, mitä ympärillämme oikein tapahtuu. Haluaisin, että venäläiset alkaisivat ajatella kriittisesti todellisuutta, jossa he elävät, ja sitä tietoa, jota federaation eri kanavat heille suoltavat. Venäläisten pitäisi alkaa kuunnella kansanedustajiemme ja poliitikkojemme puheita, lataa Fedorov.

Nuorella pietarilaisella on myös uuden vuoden terveiset.

– Suomelle, Venäjälle ja kaikille muillekin maille toivon, että meillä olisi aina voimaa pitää kiinni siitä, mitä pidämme tärkeänä ja oikeudenmukaisena. Ja ettemme menettäisi kykyämme kuunnella muita ihmisiä. Uskon, että kun osaamme kuunnella muita, pystymme ratkaisemaan suurimman osan tämän hetkisistä maailman ongelmista. Hyvää uutta vuotta!

Katso Ajankohtaisen kakkosen Nuoret ja rohkeat 2014 -lähetys 30. joulukuuta TV2:lla klo 21.