Ylen alueellinen radio- ja tv-toiminta uudistuu – entistä paremmin arjessa kiinni

Uudistuksen tavoitteena on tehdä entistä vaikuttavampia ja parempia sisältöjä radiossa, televisiossa ja netissä. Muutoksia tulee myös tv:n ja radion lähetysaikoihin. Lappiin ja Hämeeseen suunnitellaan uusia alueellisia tv-uutislähetyksiä.

Yle Saame
Juha Peltoperä juontaa Yle Perämeren lähetystä.
Jarno Tiihonen / Yle

Ylen alueellinen radio- ja tv-toiminta uudistuu kuuluvasti ja näkyvästi vuoden 2015 alussa.

Tammikuun 8. päivästä lähtien alueellisia radiolähetyksiä kuullaan arkisin keskiviikkoja lukuunottamatta nykyistä pitempään eli kello 18.00 asti. Keskiviikkoisin Pyöreä pöytä -ohjelma pysyy entisellä paikallaan kello 17.30–18.00.

– Näin pystymme olemaan nykyistä myöhempään ihmisten arjessa mukana esimerkiksi urheilutapahtumien ja isojen kokousten ennakkotunnelmissa tai muissa tapahtumissa, joissa ihmiset liikkuvat, sanoo Ylen aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko.

Alueelliset tv-uutiset ykköselle

Tv-uutislähetykset puolestaan keskitetään ykköskanavalle tammikuun 19. päivästä lähtien. Samalla lähetysajat aikaistuvat alkamaan osana kello 17.00- ja 18.00-lähetysten uutispaketteja. Alueellisten tv-uutisten tarkat lähetysajat ovat kello 17.06 ja 18.22.

Kerromme, mitä minkäkin päätöksen takana on, mitä se alueella elävälle ihmiselle tarkoittaa ja miksi asiasta kannattaa tietää.

Jyri Kataja-Rahko, Ylen aluetoiminnan päällikkö

– Kun pääsemme ykköselle, joka on maan katsotuin tv-kanava, meillä on mahdollisuus tavoittaa yhä enemmän yleisöä sekä välittää yhä enemmän alueellista ja mielenkiintoista sisältöä ihmisille. Toivon, että pääsemme näillä lähetysajoilla ihmisten arkeen käsiksi entistä paremmin.

Netin merkitys korostuu

Muutosten perusteena on Ylen halu tehdä entistä vaikuttavampia ja parempia sisältöjä. Tulevaisuudessa verkon merkitys korostuu entisestään.

– Alueellisia uutissisältöjä tarjoillaan ääneen, kuvan ja tekstin muodossa koko ajan enemmän ja aina kun jotain tapahtuu, niin saman tien.

Uutisten taustat esille

Alueradiot lähettävät jatkossakin tunnin välein alueellisia uutisia.

– Pyrimme kehittämään sisällöntuotantoa siihen suuntaan, että pystymme kertomaan tärkeät asiat napakasti uutislähetyksissä, mutta kerromme entistä paremmin myös uutisten taustoja lähetysvirrassa. Kerromme, mitä minkäkin päätöksen takana on, mitä se alueella elävälle ihmiselle tarkoittaa ja miksi asiasta kannattaa tietää.

Uusia alueellisia tv-lähetyksiä

Myös alueellisten tv-uutisten tuotantoon on suunnitteilla muutoksia. Tulevaisuudessa tv-lähetysten sisällöt ja jutut toimitetaan ja kuvataan edelleen alueilla, mutta lähetysten studiojuonnot kuvataan Tampereella. Myös tekninen ulosajo tapahtuu Tampereella. Näin resursseja vapautuu alueuutisten sisällöntuotantoon.

– Suunnitelmana on kasvattaa alueellisten tv-uutisten määrää eli kohdentaa sisällöntuotantoa entistä paremmin. Nyt meillä on kahdeksat alueelliset tv-uutiset. Ensi syksynä meillä voi olla jopa 11 aluelähetystä, kun Lappi ja Häme saavat omansa. Yle Uutiset Häme kattaa Hämeenlinnan ja Lahden seutukunnat, Kataja-Rahko sanoo.

Uudistuksen myötä aluetoimituksissa käynnistyy yt-neuvottelut, joissa toimenkuvia tarkastellaan muutosten vaatimusten valossa. Irtisanomistarve ei ole yt-neuvottelujen taustalla.