Hyppää sisältöön

Merivoimien tunnistustehtävät lisääntyneet Suomenlahdella huomattavasti

Suomen merivoimat on tehostanut valvontaansa huomattavasti Suomenlahdella Venäjän armeijan lisääntyneen meriliikenteen takia. Merivoimilla on ollut tänä vuonna tunnistustehtäviä lähes 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Kuva: Yle

Venäjän sotilaallisen toiminnan lisääntyminen Itämeren alueella näkyy myös merivoimien tehtävämäärissä. Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Juha Vauhkonen sanoo, että merellä tehtyjen tunnistustehtävien määrä on kasvanut huomattavasti.

– Kyllä me olemme lisänneet tämän vuoden aikana merivalvontaa valvonta-alueella Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä. Lukumääriä en sano, mutta jos verrataan koko viimevuotiseen tunnistusten määrään, niin viikon takainen tilanne on, että määrä on kasvanut 68 prosenttia, sanoo merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Juha Vauhkonen.

Jos verrataan koko viimevuotiseen tunnistusten määrään, niin viikon takainen tilanne on, että määrä on kasvanut 68 prosenttia.

Juha Vauhkonen

Haglund: "Luontevaa, että myös alusliikenteen määrä lisääntynyt"

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei ylläty merivoimien tehtävien määrän lisääntymisestä.

On luontevaa, että myös alusliikenteen määrä on lisääntynyt viime vuoden aikana Itämerellä, samalla tavalla kuin ilmaliikenteessä on ollut havaittavissa kasvua.

Carl Haglund

– On luontevaa, että myös alusliikenteen määrä on lisääntynyt viime vuoden aikana Itämerellä, samalla tavalla kuin ilmaliikenteessä on ollut havaittavissa kasvua. Pidän hyvänä, että merivoimat ja ilmavoimat ovat valppaina ja toteuttavat tehtäviään, Haglund toteaa.

Kaliningradin huoltoa ja koeajoja valtiollisilla aluksilla

Merivoimien mukaan Suomen aluevesirajaa ei ole loukattu, mutta liikehdintää on ollut aivan rajan tuntumassa.

– Me tunnistamme pääsääntöisesti niin sanottuja valtion aluksia eli ne eivät välttämättä ole sota-aluksia, vaan ne ovat erilaisia valtion rekisterissä olevia aluksia, Vauhkonen sanoo.

Esikuntapäällikkö Vauhkonen painottaa, että toinen huoltoreitti Kaliningradiin, Venäjän tukikohtaan kulkee Suomenlahtea pitkin. Lisäksi Venäjällä on Suomenlahden pohjukassa useita telakoita, joilta tehdään koeajoja sekä pinta-aluksilla että sukellusveneillä.

– Kuvaavaa on, että Venäjä on lisännyt valvonta-ajoa ja ajoa erilaisten koeajoalusten ja huoltotoimiin käytettyjen maihinnousualusten suojaamiseksi.

Kuvaavaa on, että Venäjä on lisännyt valvonta-ajoa ja ajoa erilaisten koeajoalusten ja huoltotoimiin käytettyjen maihinnousualusten suojaamiseksi.

Juha Vauhkonen

Kaksi alusta yli neljän kuukauden ajan samanaikaisesti päivystämässä

Merivoimien aluksille on tämän vuoden aikana kertynyt päivystysviikkoja merellä yhteensä 69 viikkoa. Esikuntapäällikkö Vauhkosen mukaan yli neljän kuukauden ajan merellä on ollut kaksi alusta päivystämässä samanaikaisesti.

Vauhkonen sanoo, että kantahenkilökunnan tai varusmiesten lomia ei ole peruttu valvonnan takia.

– Sellaisiin toimenpiteisiin ei ole jouduttu menemään. Kaikki sellainen mikä me ollaan tehty, on kyetty tekemään täysin normaaliolojen ja järjestelyjen ja toimintatapojen puitteissa.

Lisätty klo 17.16 puolustusministeri Carl Haglundin kommentti.

.
.