Joulun aika voi räjäyttää "painekattilan" monissa perheissä

Pitkät joulun pyhät tuovat usein mukanaan myös runsaan alkoholin käytön, jonka seurauksena kriisit perheissä lisääntyvät.

Kotimaa
Mies lyö naista.
Perheväkivaltatilanteet saattavat kärjistyä joulun aikaan.Yle

Joulu on rauhoittumisen, mutta myös suurten odotusten ja stressin aikaa. Mikkelin perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikkö Violan psykologin Pia Marttalan mukaan joka vuosi joulun jälkeen avopalveluyksikön asiakasmäärissä on havaittavissa selkeä nousu.

– Joulupyhien aikaan väkivalta liittyy nimenomaan alkoholiin käyttöön ja se on usein fyysistä. Jouluun liittyy niin paljon odotuksia. Odotetaan, että kaikilla olisi mukavaa ja perhe nauttisi yhdessäolosta. Kun odotukset eivät täytykään, saattaa osa ylilyönneistä ja hermostumisista tapahtua sen takia.

Noin puolet avopalveluyksikön asiakkaista hakee apua omin neuvoin.

– Viola on toiminut Etelä-Savon alueella jo 15 vuotta, joten puskaradio toimii aika hyvin. Joulun jälkeen tulee paljon asiakkaita myös poliisin kautta, kertoo Marttala.

Älä eristäydy jouluna

Väkivallan ennaltaehkäisemiseksi jouluna tulisi Marttalan mukaan nähdä paljon sukulaisia ja ystäviä eristäytymisen sijaan.

– Pitkään jatkuneeseen väkivaltatillanteeseen liittyy eristäytyminen. Ystävät ja sukulaiset usein tunnistavat, että kaikki ei ole kunnossa. Menkää käymää sukulaisissa ja jutelkaa asioista.

Ihmisten suhtautiminen perheväkivaltaan on Marttalan mukaan muuttunut vuosien saatossa..

– Nykyisin apua haetaan aiemmassa vaiheessa. Väkivalta-asioista puhutaan paljon enemmän, ja nuoret tulevat tänne helpommin kun aiemmin.