1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tunisian ensimmäiset vapaat presidentinvaalit voitti veteraanipoliitikko Essebsi

88-vuotias Beji Caid Essebsi edustaa maallista Nida Tunis -puoluetta. Poliittiset vastustajat ovat syyttäneet häntä arabikevättä edeltäneen itsevaltaisen hallinnon edustajaksi.

Beji Caid Essebsi. Kuva: EPA

Tunisian ensimmäiset vapaat presidentinvaalit on voittanut entinen ministeri Beji Caid Essebsi, 88. Hän sai toisen kierroksen äänistä 55,7 prosenttia ja vastaehdokas, väliaikainen presidentti Moncef Marzouki 44,3 prosenttia.

Maallista Nida Tunis -puoluetta edustava Essebsi lupasi kampanjassaan yhteiskunnallista vakautta. Ennen Tunisian vuoden 2011 vallankumousta hän toimi pitkään yksinvaltaisen presidentin Zine El-Abidine Ben Alin hallinnossa sisä- ja ulkoministerinä sekä parlamentin puhemiehenä. Essebsin poliittiset vastustajat ovat syyttäneet hänen pyrkivän palauttamaan vanhan vallan.

Ben Ali syrjäytettiin mielenosoitusaallon jälkeen tammikuussa 2011, ja arabikevääksi kutsuttu demokratialiike levisi Tunisiasta ympäri Pohjois-Afrikkaa ja Lähi-itää.

Tunisian siirtyminen kohti demokratiaa ei ole sujunut kivuttomasti, mutta aiemmin tänä vuonna saatiin hyväksyttyä uusi perustuslaki ja lokakuussa järjestettiin ensimmäiset demokraattiset parlamenttivaalit. Ne voitti Nida Tunis. Sunnuntaisia presidentinvaaleja pidetään viimeisenä askeleena kohti demokraattista hallintoa.