Vatikaanista todiste: Hartola mainitaan paavin bullassa jo 1300-luvulla

Hartolalaiset ovat hankkineet Vatikaanista käsiinsä näköiskopion Bonifacius IX:n lähettämästä, keskiaikaisesta paavin bullasta. Alkuperäinen kirje on vuodelta 1398 ja siinä mainitaan Hartolan nimi ensimmäisen kerran. Joissakin historiallisissa lähteissä Hartolan tilalle on tarjottu myös muutamia muita paikkakuntia.

Kotimaa
Hartola paavin bullan tekstissä

Idea hakeutua Hartola-bullan alkuperäislähteille syttyi kansalaisopiston latinanryhmässä ja vaati tiivistä sähköpostikirjeenvaihtoa.

- Saimme runsaasti apua ja neuvoja asiantuntijoilta. Hankaluutta tuotti mm. se, että Vatikaanin arkistoinijärjestelmä oli muuttunut sen jälkeen, kun tutkijaryhmä oli löytänyt Suomea koskevia doukumentteja 1900-luvun alussa ja bullan kopion siinä sivussa, kertoo Itä-Hämeen kansalaisopiston latinankielen opettaja Eva Varis.

Hartolalaiset ennättivät saada yhden väärän dokumentinkin ennen kuin oikea lopulta löytyi Turun yliopiston professorin Kirsi Salosen avustuksella.

- Hän vierailee usein Vatikaanin arkistossa ja etsi oikean tekstin käsiinsä. Sen jälkeen saimme tilatuksi näköiskopion oikeasta bullasta.

Kyllä Hartolan nimi näkyy niin selvästi, ettei tulkinnan varaa jää

Vesa Järvinen

Hartola, Hattula vai Hollola?

Alkuperäinen, Roomasta Turun hiippakuntaan lähetetty Bonifacius IX:n kirje on tuhoutunut. Bullan kopion on kirjoittanut paavillisen kanslian pääkirjuri Nicolaus de Ubolo de Benevento.

Hartolalaisille paperi on tärkeä. Sillä kumotaan joissakin historianlähteissä seikkaileet maininnat muista paikkakunnista.

- Vaihtelevien tulkintojen mukaan Hartolan paikalla tekstissä lukisi milloin Hattula, milloin Hollola. Mutta kyllä Hartolan nimi näkyy niin selvästi, ettei tulkinnan varaa jää, todistaa Itä-Hämeen museon tutkija Vesa Järvinen.

Bullassa talonpojille myönnetään vapautuksia katumusharjoituksista, jos he rukoilevat ja vierailevat Hartolan kirkossa. Katumusharjoituksilta välttyäkseen kirkossa oli käytävä 27 päivänä vuodessa.

Latinan ryhmä aikoo tehdä vielä jatkotutkimuksia siitä, mistä tulkintaristiriidat johtuvat ja miten ne ovat lähteneet liikkeelle.

Jatkossa bullan näköiskopio kehystetään ja se ripustetaan kaiken kansan ihasteltavaksi.

Lisätty 23.12.2014 klo 09.58: Bullassa talonpojille myönnetään vapautuksia katumusharjoituksista, jos he rukoilevat ja vierailevat Hartolan kirkossa. Katumusharjoituksilta välttyäkseen kirkossa oli käytävä 27 päivänä vuodessa.