1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsähallituksen toimitusjohtaja: Tappiot eivät ole koko totuus

Toimitusjohtaja Esa Härmälä korostaa, että Metsähallituksella on myös paljon tuottavaa liiketoimintaa ja hankkeita.

Kotimaan uutiset
Esa Härmälä
Yle

Metsähallituksen tuore toimitusjohtaja Esa Härmälä arvioi Metsähallituksen menneen osassa hankkeissa oman ydinalueensa ulkopuolelle. Hän uskoo tämän selittävän liiketoiminnan tappioita.

Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan Metsähallituksen liiketoiminta on tuottanut tappiota 30 miljoonaa euroa vuosina 2005–2014.

– Tuona aikana olemme tulouttaneet valtion kassaan tuhat miljoonaa. Nyt keskustellaan siitä, että 20–30 miljoonaa on mennyt kannattamattomaan tai huonosti kannattaviin hankkeisiin. Nämä suuruusluokat on hyvä pitää mielessä, Härmälä sanoi Ylen A-studiossa.

Tällä hetkellä tappiota tuottaa esimerkiksi taimituotanto. Härmälä odottaa liiketoiminnan olevan kannattavaa vuonna 2016.

– Taimituotanto on ollut kahta viime vuotta lukuun ottamatta kannattavaa. Minulla on vakaa käsitys, että se saadaan taas kannattavaksi, kun sitä nyt saneerataan.

Härmälän mukaan Metsähallituksella on myös paljon tuottavia hankkeita.

"Kolmen K:n ohjelma vei väärään suuntaan"

Toimitusjohtaja muistutti, että vuonna 2001 silloinen hallitus asetti Metsähallitukselle kolmen K:n ohjelman – kehity, kasva ja kansainvälisty.

– Jälkeenpäin katsottuna ehkä se ohjelma, joka tuli vähän ulkopuolelta, oli virhe. Silloin piiskattiin menemään perinteisen osaamisalueen ulkopuolelle, Härmälä sanoi.

Hänen mielestään tilanne lähti tällöin väärään suuntaan.

– Nyt on tehty korjausliikettä ja ministeriökin on ollut aktiivinen korjausliikkeessä.

Lue seuraavaksi