Nettipoliisi: medialukutaito kadonnut sosiaalisesta mediasta

Tunteisiin vetoava päivitys leviää nopeasti somessa. Mielipiteiden takaa ei aina löydy faktoja, vaan huhuja kerrotaan totena ja pyydetään jakamaan eteenpäin. Pahimmillaan kuulopuheisiin perustuvat "faktat" saavat useita tuhansia jakoja päivässä.

internet
Nainen katsoo facebookin avaussivua puhelimestaan.
Luong Linh / EPA

Sosiaalisessa mediassa, erityisesti Facebookissa, törmää lähes päivittäin tunteisiin vetoaviin päivityksiin, joita houkutellaan jakamaan. Klik ja se on tehty, kaupan päälle saattoi tulla hyvä mieli kun ajatteli tekevänsä palveluksen kanssaihmisille.

Asioiden faktoja ja jakamisen todellisia vaikutuksia ei välttämättä jäädä kovin kauaksi aikaa miettimään, arkiaskareet odottavat.

Sivistyneen yhteiskunnan perustavaa laatua olevasta oikeuskäsityksestä ollaan luopumassa.

Jarno Saarinen

Nettipoliisi Jarno Saarinen muistuttaa, että somessa pitäisi suhtautua jaettuihin kirjoituksiin nykyistä kriittisemmin. Nettipoliisi saa lähes päivittäin yhteydenottoja, joissa ihmiset kertovat heistä levitettävän sosiaalisessa mediassa väärää tietoa.

– Jotkut ovat vähän kevyempiä, mutta aika ajoin joukossa on isompiakin virheellisiä päivityksiä. Pahimmillaan syytön ihminen kohtaa raivoa ja uhkauksia, jolloin oma turvallisuus on uhattuna, Saarinen kertoo.

Tuorein kulovalkean tavoin levinnyt päivitys liittyivapaaehtoistoiminnan vaikeutumiseen.Suivaantuneen tiepalvelumiehen kirjoitus herätti voimakasta huomiota, mutta kirjoituksen väitteet olivat osittain vääriä ja liioiteltuja. Ihmiset pitivät asiaa totena ja sitä jaettiin viikonlopun aikana yli 6 000 kertaa.

Nettipoliisi, Facebook
Heidi Hannukainen / Yle

"En suoraan sanottuna ymmärrä"

Nettipoliisi Saarinen harmittelee, että medialukutaito on lähestulkoon kadonnut sosiaalisesta mediasta. Medialukutaidon tärkeyttä on nostettu esille Nettipoliisinkin kautta, mutta edelleen somessa jaetaan jopa täysin kuulopuheisiin perustuvia mielipiteitä.

– En suoraan sanottuna ymmärrä, miksi sellainen hyve puuttuu nykyään lähes kaikilta, että kuunnellaan ensin kumpaakin osapuolta, ja vasta sitten tehdään päätös. Eli siis sivistyneen yhteiskunnan perustavaa laatua olevasta oikeuskäsityksestä ollaan luopumassa, Saarinen puuskahtaa.