Joulupukilta saadulle kaukoputkelle tulee käyttöä – komeetta Lovejoy nousee Suomenkin taivaalle

Kaukoputkille ja kiikareille tulee pian käyttöä. Komeetta C/2014 Q2 Lovejoy on nousemassa vuoden viimeisinä päivinä näkyville myös Suomen taivaalle. Parhaiten tämä pitkäjaksoinen komeetta on nähtävissä tammikuun toiselta viikolta alkaen. Mahdollista on, että komeetan näkee myös paljain silmin.

Jokainen komeetta on erilainen ja komeetan ulkomäkö muuttuu jopa päivästä toiseen. Keväällä 2013 näkynyt PanSTARRS-komeetta muodosti leveän pyrstön juuri silloin, kun se oli lähellä Andromedan galaksia. Paljain silmin komeetta oli himmeä, mutta näkyi hienosti valokuvissa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Australialainen tähtiharrastaja Terry Lovejoy löysi elokuun 17. päivänä jo viidennen komeettansa. Sen jälkeen komeetta on kirkastunut odotettua nopeammin ja se on nähty eteläisemmillä leveysasteilla hyvissä olosuhteissa jo paljain silminkin. Valokuvissa sillä erottuu myös pyrstöä.

Eteläisessä Suomessa C/2014 Q2 Lovejoy nousee ensimmäisen kerran horisontin yläpuolelle myöhään tapaninpäivän iltana, mutta on silloin vielä hyvin matalalla etelän suunnalla. Tammikuun alkupäivinä komeetta kipuaa hyvää vauhtia korkeammalle ja kuukauden lopulla se on jo sirkumpolaarinen eli se ei laske enää horisontin alapuolelle.

Parhaiten tammikuun toiselta viikolta alkaen

Parhaiten komeettaa voi tarkkailla tammikuun kymmenennen päivän tienoilta eteenpäin, kun kuu ei enää häiritse havainnointia. Silloin komeetta on eteläisen Suomen horisontissa kiertynyt jo enemmän lounaiselle taivaalle ja on noin 30 asteen korkeudella horisontista.

Lovejoy-komeetan ennustetaan kirkastuvan noin neljännen magnitudin luokkaan, jolloin se on hyvissä olosuhteissa erotettavissa jopa paljain silmin. Varmemmin komeetta näkyy kiikareilla ja kaukoputkella. Valokuvissa sille saanee erottumaan melko helposti myös pyrstöä.

Löytyy Orionin oikealta puolelta

Komeetta Lovejoy löytyy Orionin tiimalasimaisen tähtikuvion oikealta puolelta, tammikuun alkupäivinä oikean alanurkan kirkkaasta Rigel-tähdestä oikealle alaviistoon. Jo tammikuun ensimmäisen viikon jälkeen se nousee Rigeliä korkeammalle. Sen jälkeen komeetta jatkaa matkaansa Hyadien ja Seulasten tähtikuvioiden alapuolelta ja edelleen myöhemmin tammikuussa Perseuksen alapuolelta.

Komeetan kulku muistuttaa melko tarkalleen vuosi sitten Suomenkin taivaalla nähdyn toisen Lovejoy-komeetan kulkua, kertoo Veikko Mäkelä Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.

Hakeudu mahdollisimman pimeään paikkaan

Komeettaa kannattaa tarkkailla mahdollisimman pimeässä, kaupungin valosaasteilta vapaassa paikassa. Koska komeetat ovat aina käyttäytymiseltään arvaamattomia, sen näkymisestä ei koskaan voi sanoa mitään täysin varmaa.

– Näyttää kuitenkin siltä, että tämä Lovejoy kulkee melko kaukaa Auringon ohi, joten se tuskin himmenee yllättäen. Mahdollista on ennemmin, että se voi jopa kirkastua hieman ennusteista, arvioi Veikko Mäkelä.