Hyppää sisältöön

Loppuviikosta pääsee mäkeen myös Etelä-Suomessa

Lumitykit jauhavat joulun ajan rinteitä yötä päivää. Etelän hiihtokeskukset odottavat taas kunnon talvisesonkia 2015. Janakkalassakin Kalpalinnan hiihtokeskukseen on luvassa uusittu Kalle-niminen klassikkorinne.

Kuva: Jarmo Kalpala

Pakkaset ja lumi ovat saaneet etelän hiihtokeskukset ympärivuorokautiseen lumetustyöhön. Kanta-Hämeen tärkeimmässä hiihtokeskuksessa Janakkalan Kalpalinnassa lumitykit ovat täyttäneet kahta rinnettä jouluviikon maanantaista lähtien. Kalpalinnan toimitusjohtaja Jarmo Kalpalakin ohjaa lumitykkejä päivät ja yöt joulun aikaankin tauotta.

Jarmo Kalpalan tavoittaa heti aamusta ennen seitsemää matkapuhelimella ja rinteestä, tottakai. Puhelimesta kuuluu kohinaa, mikä on merkki siitä, että mies seisoo lumitykin vieressä. Tykki syöttää hohtavaa jääkidesuihkuaan tauotta Hugo-rinteen mäkeen.

– Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi lumettajaksi jouluaatoksi sekä aaton ja joulupäivän väliseksi yöksi, kun itselläni ei ole enää pieniä lapsia, jotka veisivät isän huomion kodin ja kuusen ympärille, kertoo Kalpala rinteen juurelta. 

Joulun aikaan Kalpalinnassa lumetetaan pohjoisrinteitä ja niiden jälkeen lumitykit siirretään muille rinteille.

Jarmo Kalpala

– Tavoite on, että lauantaina tai viimeistään sunnuntaina avautuu Kalpalinnassa vähintään yksi tai kaksi rinnettä, kertoo Jarmo Kalpala. Joulun aikaan Kalpalinnassa lumetetaan pohjoisrinteitä ja niiden jälkeen lumitykit siirretään muille rinteille. Jos kaikki sujuu hyvin ja pakkasia riittää, niin tavoite on saada loppiaiseen mennessä kaikki Kalpalinnan päärinteet auki.

Hiihtokeskusten odotukset tähän talveen ovat korkealla. Heti joulun jälkeen viikonvaihteessa pääsee rinteeseen niin Kalpalinnassa, Sappeessa Pälkäneellä kuin Hyvinkään Sveitsissäkin.

Uusi alppiseura ja lisää junnuja mäkeen Hämeessä

Kalpalinnassa odotellaan myös entistä enemmän junioreja mäkeen. Hämeenlinnaan on perustettu uusi alppihiihtoseura Tawast Alpine. Se tulee käyttämään harjoituksissa ja hiihtokouluissaan juuri janakkalalaisia rinteitä. Harrastus on nousussa ja uusi alppihiihtoseura on vetänyt jo 30-40 lasta ja nuorta harrastajikseen.

Tawast järjestää talven aikana myös erilaisia hiihtokouluja junioreille.

– Näyttää siltä, että nuorista on nyt tulossa uutta alppi-porukkaa rinteisiin ja kisoihin, pohtii Kalpala. Junioritoiminnan virittyminen onkin iloinen ja positiivisia odotuksia herättävä asia. 

Nuorista on nyt tulossa uutta alppi-porukkaa rinteisiin ja kisoihin.

Jarmo Kalpala

Jouluksi 2014 tullut pakkaskausi sopii etelän hiihtokeskuksille kuin porkkana nenäksi lumiukolle. Talvikausi 2013–2014 oli etelän hiihtokeskuksille pettymys. Lunta ei ollut etelässä, eikä tulosta syntynyt. Hiihdon harrastajatkin joutuivat viime talvena suuntaamaan etelän sijasta pohjoiseen tai ulkomaille.

Kalpalinnakin veti talvella 2013–2014 ainoastaan parikymmentä tuhatta laskettelijaa. Kalpala muistuttaa, että hyvinä talvina päästään kaksinkertaisiin määriin.

Maan vanhin alppirinne avataan uudelleen Kalpalinnassa

Janakkalan Kalpalinna on suomalaisen alppihiihdon kehto. Maan ensimmäinen pujottelurinne tuli käyttöön Janakkalan Kiianlinnassa jo vuonna 1938. Kalle Ebb rakensi aikanaan myös itävaltalaistyylisen hiihtomajan Kiianlinnaan 1930-luvun lopussa ja pääsi laskettelemaan Janakkalan rinteitä välittömästi.

Kalle Ebb toteutti myös Suomen ensimmäisen hiihtohissin Kiianlinnaan Janakkalaan sotien jälkeen vuonna 1950. Kiianlinna oli Suomen johtava kilpapujottelukeskus 1950-luvun alussa hiihtohissin ansiosta.

Hiihtokeskuksen nykyiset vetäjät palauttavat arvoonsa Kalpalinnan loisteliaan menneisyyden avaamalla uudelleen maan ensimmäisen laskettelurinteen. Rinne saa nimekseen ”Kalle-rinne”, ja juuri Kalle Ebbin mukaan, vaikka suomalaista alppihiihtohistoriaa on tehnyt toinenkin Kalle – Kalle Palander.