Hyppää sisältöön

"Huhhuh" – Youtuben raketinrakennusvideot hirvittävät Tukesissa

Yleisesti ilotulitteissa käytetty flashmassa syttyy herkästi hankausliikkeestä. Tämän vuoksi nettivideoilla nähty ilotulitteiden avaaminen sahaamalla tai poraamalla on kovin vaarallista puuhaa.

Kuva: Youtube (kuvakaappaus)

Tukesin asiantuntija varoittaa netin tee se itse -ilotulitevideoiden riskeistä uudenvuoden alla. Varsinkin Youtubesta löytyy kosolti uusia ja vanhoja videoita, joissa opastetaan rakentamaan itse omia pommeja kaupan raketeista saaduista räjähdeaineista.

Yli-insinööri Harri Roudasmaan mukaan räjähteiden tuunaamisen ympärille on syntynyt nettiin ryhmiä, mikä voi johtaa siihen, että ilotulitteiden rakentelu itse yleistyy.

Yleensä kuvio toimii niin, että kaupasta ostettu ilotulite puretaan, räjähdeaine otetaan talteen ja pakataan johonkin muuhun astiaan, esimerkiksi tölkkiin tai pulloon.

– Yhdessä videossa purettiin räjähteitä ja pakattiin ne limupulloon. Sitten huomattiin, että puuttuu tulilanka. Ei muuta kuin poralla reikä kylkeen tulilankaa varten – huhhuh, puuskahtaa Roudasmaa.

Nuoria ihmisiäkin on menettänyt näkönsä ilotulitteiden vuoksi.

Harri Hyppölä

Varsinkin niin sanottu flashmassa, jota käytetään nykyisin monissa ilotulitteissa räjähdeaineena, syttyy Roudasmaan mukaan herkästi. Se tekee kaupasta ostetun raketin tai itse rakennetun ilotulitteen avaamisesta sahaamalla tai poraamalla vaarallista.

Pullopommeja rakennettiin paljon pari vuotta sitten

Poliisin mukaan itse tehtyjä raketteja ammuttiin paljon pari vuotta sitten, kun netissä levisi ohje pullopommin rakentamisesta. Komisario Pekka Koistisen mukaan tilanne on kuitenkin rauhoittunut.

– Pullopommi aiheutti pari vuotta sitten oikein buumin. Raketteja myös yhdisteltiin paljon toisiin raketteihin, jotta niistä saataisiin voimakkaampia, muistelee Itä-Suomen poliisilaitoksella työskentelevä Koistinen.

Poliisin mukaan ihmiset ovat viime vuosina järkevöityneet räjähteiden kanssa, ja esimerkiksi raketteja ei yritetä enää ampua ihmisjoukoissa, vaan paikat valitaan tarkemmin. Poliisi joutuu kuitenkin joka vuosi puuttumaan esimerkiksi koulun tai päiväkodin pihalta ammuttuihin raketteihin. Myös postilaatikoita räjäytetään vuosittain.

– Pitää muistaa, että erityisesti omatekoiset raketit ovat aina arvaamattomia. Niitä ei voi edes verrata kaupan raketteihin, ne voivat räjähtää täysin ennenaikaisesti.

Myös Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa muistuttaa, että räjähteen muokkaaminen kuuluu räjähdetehtaalle. Vaikka Youtubeen videon postaava ilotulitetuunaaja ajattelisikin itse olevansa osaaja, hänellä ei välttämättä minkäänlaista räjähdealan osaamista.

– Ilotulitteiden rakentaminen ei ole jokamiehenoikeus. Muotoilisin sen näin: haluaisitko, että naapurin keittiössä askarreltaisiin näitä? Roudasmaa kysyy.

Ilotulite aiheuttaa yleensä vakaviakin silmävammoja

On vaikea todentaa, kuinka paljon tee se itse -räjähteitä rakennetaan: esimerkiksi poliisi törmää sellaisiin yleensä sattumalta. Silmävahinkotilastoissa tulee kuitenkin silloin tällöin vastaan tapauksia, joissa taustalla on tuunattu raketti.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kaiken kaikkiaan rakettivammoja hoidetaan muutamia joka uusivuosi. Ylilääkäri Harri Hyppölän mukaan potilaiden määrät ovat vuosien aikana hieman vähentyneet.

Muotoilisin sen näin: haluaisitko, että naapurin keittiössä askarreltaisiin näitä?

Harri Roudasmaa

– Vuosittain määrä on yhden käden sormilla laskettavissa.

Raketit aiheuttavat vammoja pääasiassa silmiin, mutta myös jonkin verran käsiin. Päivystävä silmälääkäri on uutenavuotena valmiudessa tekemään hälytyskeikkoja ja myös kirurginen leikkaus on mahdollista tehdä nopeasti.

– Mukana on lievempiä ja ohimeneviä vammoja, mutta myös vaikeita ja leikkausta tarvitsevia. Nuoria ihmisiäkin on menettänyt näkönsä ilotulitteiden vuoksi, Hyppölä sanoo.