Vähäosaisten jouluateria valmistuu tutun talkooporukan voimin

Tornion Järjestötalolla järjestetään aatonattona joulujuhla vähävaraisille torniolaisille perheille. Tapahtuma järjestetään kahdeksannen kerran useiden eri tahojen yhteistyönä.

Christmas dinner
Vähävaraisten jouluruokailua valmistellaan Tornion Järjestötalolla.
Tornion Järjestötalon keittiössä valmistellaan vähävaraisten joulujuhlaa.Matti Sunnari/ Yle

Maksuttoman aterialipun on hakenut yli kaksisataa henkilöä. Se on suurin piirtein sama määrä kuin edellisinäkin vuosina.

– Valitettavasti vieläkin löytyy niitä, jotka tarvitsisivat apua mutta he eivät sitä hae. Sen sijaan esimerkiksi naapuri tulee pyytämään meiltä ruokakassia tuttavalleen, kertoo toiminnanohjaaja Sauli Hyöppinen Tornion Järjestöyhdistyksestä.

Jouluaterialle pääsevät kaikki, jotka tuntevat olevansa sen tarpeessa. Sen kummemmin kenenkään tietoja ei ole tarkistettu.

Sen sijaan esimerkiksi naapuri tulee pyytämään meiltä ruokakassia tuttavalleen.

Sauli Hyöppinen

Vakiporukka häärii keittiössä

Vaikka jouluaterialla on tarjolla valmisruokia, paljon tehdään myös itse. Esimerkiksi lohet on suolattu omin voimin ja laatikoistakin puolet on omatekoisia, mutta loput on saatu lahjoituksena.

– Valmistelut ovat hyvällä mallilla, sillä kaikki saadaan pian valmiiksi eikä meillä ole mitään paniikkia, naurahtaa keittiössä talkoileva Marjo Hyöppinen.

Keittiössä häärii tuttu talkooporukka, joka on vastannut jouluateriasta jo monet kerrat. Tilaisuuden synnyttämisessä tarvitaan myös muuta talkooväkeä, joka huolehtii esimerkiksi pöydät tarjoilukuntoon.

Ohjelmasta vastaavat puolestaan vapaaehtoiset taiteilijat, joiden esityksen jälkeen alkaa varsinainen jouluateria.

– Me lähestyttiin jo toista kuukautta sitten erilaisia yhdistyksiä, ammattiosastoja, yrityksiä ja kauppaliikkeitä, jotta he lähtisivät mukaan avustamaan meidän joulujuhlaa ja jouluateriaa. Heiltä saamamme taloudellinen tuki on mahdollistanut tämän tapahtuman järjestämisen, kuvailee Sauli Hyöppinen.

Kaikki lapset saavat lahjan

Jouluaterialla on tarjolla kinkkua, laatikoita, kalaa ja rosollia eli kaikkea mitä suomalaiseen jouluateriaan kuuluu ja ateria päätetään torttukahveihin. Tilaisuuden kruunaa joulupukki, jolta löytyy lahja jokaiselle lapselle.

Vähävaraisten joulujuhla järjestetään torniolaisten yritysten, yhdistysten, yhteisöjen ja vapaaehtoistyöntekijöiden tuella. Mukana järjestelyissä ovat Tornion Järjestöyhdistys, Arjen tuki ja Ehkäisevä päihdetyö.