1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenmetrinen valas juuttui laiturin alle Kungshamnissa – "Hyvin epätavallinen vieras"

Beppe Såthén oli satamassa ja kuvasi koko tapahtuman.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Göteborgs Posten -lehden nettisivuilta uutisesta, joka käsittelee valasta.

Kymmenmetrinen ryhävalas juuttui Kungshamnin pikkukylän satamalaiturin alle Ruotsin länsirannikolla maanantaina, yleisradioyhtiö SVT kertoo. SVT:n sivulla on myös video valaan kamppailusta. (siirryt toiseen palveluun) Beppe Såthén oli satamassa ja todisti koko tapahtuman.

Satamaan ui alun perin kolme valasta. Kaksi kääntyi ja pääsi takaisin merelle, mutta kolmas joutui ongelmiin. Se ui satamalaiturin alle ja juuttui sinne.

– Se oli dramaattista, Såthén kuvailee.

Useat kungshamnilaiset kiiruhtivat laiturin alla riuhtovan ryhävalaan avuksi. Auttajat onnistuivat nostamaan laiturin pois valaan päältä, mutta se putosi takaisin.

Toisella yrityksellä laituri saatiin pois eläimen selästä, ja valas työnnettiin vapaille vesille.

"Valas vaikutti sekavalta"

– Valas vaikutti täysin sekavalta. Se pääsi irti ja teki täyskäännöksen ja ohjasi sitten suoraan rannalle toisella puolella. Ihmiset yrittivät työntää sen irti. Silloin se ohjasi takaisin laituria kohti, Beppe Såthén selittää sanomalehti Göteborgs-Postenissa (siirryt toiseen palveluun).

Apuun hälytettiin rannikkovartiosto, joka ryhtyi johtamaan 10-metrisen ja 30 tonnia painavan eläimen pelastustöitä. Se oli haavoittunut todennäköisesti laivojen propelleista ja laiturista ja vuoti verta. Lisäksi se oli taas juuttunut köydenpätkään.

Viisi tuntia kestäneen välikohtauksen jälkeen valas saatiin irti, ja se ohjattiin kahden veneen välissä vapaille vesille. Itsepäinen valas palasi vielä kerran satamaan 20 minuutiksi, ennen kuin se ui merelle.

– Hyvältä näyttää, päivystävä upseeri Kalle Isaksson rannikkovartiostosta kertoo.

Hän kertoo, että valaalla oli laiturista vaurioita selässään, mutta se ei ollut loukkaantunut pahoin.

"Hyvin epätavallinen vieras"

Luonnonhistoriallisen museon biologi Anders Nilsson on tutkinut Ruotsin länsirannikon pyöriäisiä 12 vuoden ajan. Hän on yllättynyt ryhävalaan vierailusta Kungshamnin satamaan.

– Jotakin on mennyt pahasti pieleen. Se on voinut etsiä ruokaa tai se on ollut poikanen, joka on eksynyt äidistään. Sen ei pitäisi ylipäätään olla täällä, vaan se viihtyy oikein syvissä vesissä Atlantilla. Tämä on hyvin epätavallista, Nilsson sanoo.

Lue seuraavaksi