Yllättävä jouluilmiö: Joulu ruuhkauttaa myös katsastusasemia

Joululahjojen ostamiset ja joulusiivoukset aiheuttavat perinteisesti kiirettä kantapäihin, mutta katsastusasemillakin joulunalusaika ja välipäivät ovat ruuhkaisia. Mahtavatko katsastuttajat lähteä muita joulukiireitä pakoon?

liikenne
Samu Vedenjuoksu toi autonsa katsastukseen aatonaattona.
Jenni Leukumaavaara / Yle

Rovaniemeläinen Samu Vedenjuoksu yritti Rovaniemen Erottajan K1-katsastusasemalle katsastukseen jo maanantaina, mutta sai ajan vasta tiistaille eli aatonaatoksi.

– Takaraja katsastukselle taisi olla 2. tammikuuta. Olemme lähdössä anopin joulupöydästä nauttimaan ja ajattelin käydä katsastamassa autoni sitä ennen, Vedenjuoksu kertoo.

Maanantaina ja tiistaina ruuhkaa oli monella katsastusasemalla.

Katsastuspisteeltä Rovaniemeltä kerrotaan, että maanantaina oli "aikamoinen päivä" ja myös aatonaaton aamuna tiistaina oli paljon väkeä liikkeellä. Suurin osa asiakkaista tulee ilman ajanvarausta.

A-Katsastuksen Rovaniemen Marttiinintien konttorilla suurinta ruuhkaa odotetaan välipäiville. A-Katsastuksen Teollisuustien konttorilla jouluaatonaaton arveltiin sujuvan melko rauhallisesti. Katsastaja Veikko Ollila kertoo, että aiempina vuosina meno on yltynyt ruuhkaksi asti, ja maanantaina väkeä oli liikkeellä tiistaita enemmän.

Yhtenä syynä ruuhkaan on joulun osuminen keskelle viikkoa. Moni on ollut jo alkuviikon vapailla, ja se näkyy myös katsastusasemilla.

"Ei joulusiivousta pakoon"

Rovaniemeläinen Aarne Remes toi autonsa katsastukseen K1-katsastusasemalle tiistaina aamupäivällä. Remeksellä autokatsastuksen takaraja olisi ollut 28. joulukuuta.

– Jotenkin se aina sitten jää tähän joulunalusaikaan tämä katsastus. Varmasti monella muullakin on sama tilanne. Onko se sitten saamattomuutta vai mitä, Remes pohdiskelee.

Autokatsastus on monissa perheissä miesten tehtävä. Herää kysymys, onko katsastukseen lähdetty jouluryysistä karkuun?

Remes kiistää moisen. Vaimoa on kiittäminen siitä, että joulu alkaa olla jo hoidossa.

– Vaimo on jo tehnyt kaikki valmistelut. Joulusiivouskin on jo hoidettu, Remes sanoo.

Myös Samu Vedenjuoksu kiistää karkulaisajatukset. Koti on jo siivottu ja nyt suuntana on anoppila.

– Kyllä se taitaa olla se perinteinen viime tinka, joka näitä ruuhkia aiheuttaa. Mullakin olisi ollut koko syksy aikaa, mutta tässä ollaan, Vedenjuoksu naurahtaa.