Venäläisten Suomi-lomat vaihtuvat lasketteluun Karjalankannaksella

Karjalankannaksella toimivissa laskettelukeskuksissa varaudutuaan ennätykselliseen sesonkiin. Heikon ruplan seurauksena monet pietarilaiset ja moskovalaiset juhlivat uutta vuotta Suomen sijaan rajan läheisyydessä Karjalassa ja Kannaksen alueella.

Kotimaa
Laskettelu Venäjä laskettelukeskus Snetzni  hiihtohissi
Talviurheilukeskus Snetzhnissä sesonki alkoi marraskuussaYle

Talviurheilukeskus Snezhnissä Viipurin ja Pietarin puolivälissä, lähellä Vuoksea on avoinna viisi rinnettä. Valtaosa laskettelijoista on Pietarista, mutta osa lomailijoista on tullut Moskovasta asti, vaikka lähempänäkin on avoinna jo useita rinteitä.

Laskettelukeskuksen kaikki 30 mökkiä on varattu uudeksi vuodeksi.

– Mökkien myynti alkoi syyskuussa ja yleensä viimeisetkin mökit on varattu marraskuussa, mutta tänä vuonna kaikki myytiin täyteen jo paljon aikaisemmin, kertoo toimitusjohtaja Jaroslav Muhanov.

Karjalankannaksella toimii kuusi suurempaa laskettelukeskusta. Ennakkovarausten perusteella yritykset odottavat ennätyksellistä sesonkia.

– Kasvua on vähintään 30 prosenttia ja kausi kestää pitkälle kevääseen, jatkaa Muhanov.

Laskettelu Venäjä laskettelukeskus Snetzni  hiihtohissi
Yle

Snezhnissä rinnekausi alkoi jo marraskuussa, jolloin ensimmäiset rinteet saatiin auki keinolumen avulla. Sesonki alkoi välittömästi.

– Kasvu on yhteydessä ruplan kurssiin, kun ihmiset ovat ymmärtäneet, että lomailu ulkomailla on nyt kallista.

Venäläisten kaupunkilomailu Pietarissa lisääntyy

Myös Pietarista on tullut entistä suositumpi lomakohde muualta Venäjältä tuleville matkailijoille. Esimerkiksi moskovalaisia lomailee runsaasti Pietarissa uutena vuotena. Monien ohjelmaan kuuluu käyntejä Eremitaasissa, muissa kaupungin museoissa sekä kylpylöissä.

– Odotamme uuden vuoden jälkeen kylpylään noin kahtatuhatta kävijää päivässä, sanoo Piterlandin apulaisjohtaja Irina Bushueva.

Kylpylä Pietari Piterland
Pietarissa sijaitseva Piterland on yksi Euroopan suurimmassta katetuista vesipuistoista. Kupoli kohoaa 80 metrin korkeuteen.Yle

Piterland on yksi Euroopan suurimmista katetuista vesipuistoista, jossa on yksistään 12 erilaista saunaa.

– Meillä kävi juuri kolme tai neljä ryhmää ja paljon kävijöitä on Moskovasta ja sen ympäristöstä, kertoo Busheva.

Tänä syksynä myös monet matkanjärjestäjät ovat ottaneet Pietarin kylpylät matkaohjelmaansa. Esimerkiksi syksyllä vesipuistossa kävi korealaisia ryhmiä, kun Pietarista oli suoria lentoja Souliin.

Kotimaan matkailun lisääntyminen vauhdittaa matkailuhankkeita

Monet lähialueiden matkailuyrittäjät uskovat venäläisten lomailijoiden tulleen jäädäkseen, vaikka ruplan myöhemmin vahvistuisikin. Esimerkiksi Karjalan tasavaltaan odotetaan tänä vuonna yli 600 000 matkailijaa, valtaosa Pietarista tai Moskovan alueelta.

Venäjän sisäistä matkailua vauhdittaa heikon ruplan ohella parantanut matkailutarjonta lähialueilla. Karjalan puolelle on valmistunut viime vuosina useita lomakyliä ja Karjalankannaksella panostetaan lasketteluun ja talviurheiluun.

Suunnitteilla on myös lukuisia uusia matkailuhankkeita, joiden käynnistymistä tosin lykkää se, että nopeasti kasvavan inflaation myötä lainojen korot ovat nyt ennätyskorkealla.

– Tällä hetkellä investoivat ainoastaan ne matkailuyritykset, jotka voivat tehdä sen omalla rahalla. Lainaa ei kannata ottaa, harmittelee talviurheilukeskus Snezhnin toimitusjohtaja Jaroslav Muhanov.