Video: Venäjä koelaukaisi uudentyyppisen kantoraketin – loimu näkyi Lapissa asti

Venäjä on laukaissut avaruuteen uudentyyppisen Angara-kantoraketin, kertoo verkkojulkaisu RT.com. Raketin lähtö näkyi taivaalla Suomen Sallassa asti tiistaina aamulla.

tekniikka
Raketin koelaukaisu näkyy valona taivaalla
Kuva: Antti Mikkola / Ursan Taivaanvahti

Verkkojulkaisu RT.com (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Venäjä laukaisi onnistuneesti uudentyyppisen kantoraketin tiistaina kello 7.57 Suomen aikaa. Se vei kahden tonnin painoisen testikuorman Arkangelista, Suomen lähialueelta, yli 35 000 kilometrin korkeuteen niin sanotulle geostationaariselle radalle.

Venäjän avaruusviraston mukaan tiistaina laukaistu raketti Angara A5 kuuluu aiempaa ympäristöystävällisempään rakettisukupolveen. Se käyttää polttoaineenaan lentopetrolia ja nestemäistä happea.

RT.comin uutisen mukaan Angara 5 on ensimmäinen kantoraketti, joka pystyy viemään hyötykuorman suoraan geostationaariselle radalle. Aiemmin tietoliikennesatelliitit on nostettu kantoraketilla alemmalle kiertoradalle, mistä ne ovat jatkaneet omin voimin lopulliselle korkeudelle.

Angarat ovat myös ensimmäisiä kantoraketteja, jotka on suunniteltu kokonaan Venäjällä. Niitä vanhemmat raketit perustuvat Neuvostoliiton-aikaiseen tekniikkaan.

Angara-sarjan kehittelyyn kului 20 vuotta ja noin 2,5 miljardia euroa. Niiden on tarkoitus korvata vanhat Sojuz- ja Proton-tyypin kantoraketit.

KORJATTU klo 13.00: Verkkojulkaisun nimi korjattu ingressissä muotoon RT.com.

Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasi Angara-A5 -raketin laukaisua 23. joulukuuta 2014.
Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasi Angara-A5 -raketin laukaisua 23. joulukuuta 2014.Alexey Druginyn / Ria Novosti / EPA