Joulurauhan julistus Turussa ei ole ainoa vaihtoehto

Eri puolilla Suomea järjestetään useita erilaisia joulurauhan julistuksia. Myös eläimet saavat oman osansa joulurauhasta.

Kotimaa
Joulurauhan julistus
Yle

Turun joulurauhan julistus on se kuuluisin ja pitkäikäisin joulurauhaperinne Suomen maassa. Vanhalta Suurtorilta käsin joulurauhaa on julistettu 1300-luvulta lähtien.

Nykyisen, Brinkkalan talon parvekkeelta luettavan, joulurauhan julistuksen tekstimuoto on peräisin vuodelta 1827. Yleisradio on radioinut joulurauhan julistuksen vuodesta 1935 alkaen, ja televisiossa joulurauhan julistusta on voinut seurata vuodesta 1983.

Vuodesta 1986 alkaen Turun joulurauhan julistus on näytetty myös Ruotsin televisiossa. Viime vuodet joulurauhaa on voinut seurata myös missä päin maailmaa tahansa netin välityksellä.

Turku ei ole suinkaan ainoa

Mikäli Turun joulurauhan julistus alkaa tympiä, tarjolla on useita vaihtoehtoisia joulurauhan julistuksia, niin ihmisille kuin eläimillekin.

Joulurauha julistetaan niin Turussa kuin muuallakin yleensä jouluaattona kello 12. Turun lisäksi joulurauhaa julistetaan esimerkiksi Naantalissa, Raumalla, Uudessakaupungissa, Porissa, Porvoossa, Lappeenrannassa ja Torniossa.

Perinteisen ihmisille tarkoitetun joulurauhan lisäksi joulurauhaa on julistettu eri vuosina myös erilaisille asioille, tapahtumille ja eläimille. Esimerkisi riistaeläimet ovat saaneet joulurauhan julistuksen, ja joulurauhaa julistetaan myös liikenteelle.

Eläimille oma joulurauha

Ehkä perinteisin muille kuin ihmisille tarkoitetuista joulurauhoista on eläimille tarkoitettu joulurauhan julistus. Esimerkiksi Vakka-Suomessa eläinten joulurauhaa julistetaan esimerkiksi Lokalahdella, Laitilassa, Uudessakaupungissa, Kodisjoella, Hinnerjoella ja Eurajoella.

Uudenkaupungin Eräpoikien Touko Heino on ollut eläinten joulurauhan takana niin Kodisjoella kuin Uudessakaupungissa.

– Kodisjoella eläinten joulurauha alkoi 1990-luvulla ja Uudessakaupungissa vuonna 2 000, Touko Heino sanoo.

Heinon mukaan eläinten joulurauhan julistukset ovat olleet suosittuja.

– Aina on ollut yli sata ihmistä paikalla. Parhaina vuosina yli neljä sataa.

Uudessakaupungissa, ja muuallakin Vakka-Suomessa, eläinten joulurauhan julistus luetaan aatonaattona eli tänä vuonna tiistaina kello 18.00. Paikka on noin kuusi kilometriä kaupungista Lepäisille päin.

– Teksti perustuu Raamattuun, ja sen lukee joku seurakunnan edustaja, tarkemmin en vielä asiasta tiedä, Heino sanoo tiistaina aamupäivällä.

_Suomen Turku julistaa joulurauhan televisiossa jouluaattona kello 11.55 alkaen Yle TV1 ja Yle Fem -kanavilla. Lähetystä voi seurata myös Yle Areenasta, jossa on myös viittomakielellä tulkittu lähetys. _

_Yle Radio Suomessa joulurauhan julistuksen lähetys alkaa kello 11.45. Ruotsinkielisen Yle Radio Vegan lähetys alkaa klo 11.55. _