1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teatterilavat valloittanut possu on nyt 160-kiloinen villava sika

Teatterilavoilta tuttu, nyt jo kolmevuotias Mikko-sika viettää eläkepäiviä Lapinlahdella. Mikko ei kuitenkaan ole täysin luopunut esiintymistaidoistaan, vaan kiertää vielä kouluilla ja maaseututapahtumissa. Joulun Mikko saa olla rauhassa.

Villasika syö omenaa naisen kädestä.
Mikko-sikaa ei syödä jouluna. Mikko-sika syö itse.

Lapinlahdella elelevä 160-kiloinen villasika Mikko on päässyt nauttimaan eläkepäivistään näyttelijäuransa jälkeen. Mikko on tunnettu Jaakko Tepon ja Ismo Apellin käsikirjoittamasta Jaakko Teppo goes to Mallorca -musikaalista parin vuoden takaa. Viime kesänä Mikko teki myös roolin Iisalmen Koljonvirran teatterissa ja on toiminut terapiasikana.

Nyt kolmevuotias unkarilainen villasika viettää leppoisia sianpäiviä maatilalla Jaana Ryhäsen hoivissa. Joulun Mikko-sika aikoo viettää rennosti.

– Joulu menee hyvin rauhallisissa, kotoisissa tunnelmissa. Ulkoillaan ja nautitaan herkkuruokia. Omenat ja porkkanat on herkkuja, mutta pienissä määrissä voi myös jouluruokia maistella, Jaana Ryhänen kertoo.

Näyttelijänä Tamperetalon näyttämöllä

Mikko ei ole päässyt eläkepäivilläkään täysin unohtamaan esiintymistaitojaan. Syksyn aikana Mikko on vieraillut kouluilla ja erilaisissa maaseututapahtumissa. Jaana Ryhänen on vienyt muun muassa sikatietoutta eläinhoitajaopiskelijoille Mikon kanssa.

– Mikko lähtee tosi reippain mielin näilleretkille. Mikolle on aina oma pieni aitaus varattu, jossa on oljet valmiina.

Meillä ei ihan palkintopuutarha kukoista, kun koko ajan suoritetaan maanmuokkausta.

Jaana Ryhänen

Näyttelijänä Mikko on päässyt aikaisemmin kiertämään Suomea ja muun muassa tepastelemaan Tamperetalon näyttämöllä. Koljonvirran teatterin Olviretki-näytelmässä viime kesänä Mikko toimi kertojan roolissa Heikki Kinnusen suulla.

Jaana Ryhäsen mukaan sialle voi opettaa erinäisiä asioita ja temppuja koirien tapaan. Koiriin verrattuna siat ovat kuitenkin luonteeltaan itsepäisempiä.

– Sialta puuttuu sellainen miellyttämisen tarve, mitä koirilla on. Tärkeintä on, että pienestä pitäen harjoitellaan asioita ja sian pitää antaa tottua asioihin rauhassa. Ja ruokahan on tärkein palkitsemiskeino.

Villasika syö omenaa naisen kädestä.
Entinen näyttelijäsika ei ole vielä täysin luopunut showmiehen elkeistään: näin sujuu "tassun" antaminen.

"Sialla oltava mahdollisuus sikamaiseen elämään"

Jopa 300-kiloiseksi kasvava villasika tarvitsee ympärilleen runsaasti tilaa. Jaana Ryhänen kuitenkin muistuttaa, että myös nykyään suositut mini- ja mikropossut tarvitsevat yhtä lailla ulkoilua kuin suuremmatkin eläimet.

– Sialle on oltava tilaa. Villasikaa ei voi pelkästään lemmikkiolosuhteisiin ottaa, mutta samaa on mietittävä mini- ja mikrosikojen kohdalla. Sialla on oltava mahdollisuus sikamaiseen elämään.

Mikko-sika on Ryhäsen seurana muun muassa syksyn pihatöissä. Mikolla on myös oma tapansa hoitaa pihamaata.

– Meillä ei ihan palkintopuutarha kukoista, kun koko ajan suoritetaan maanmuokkausta, mutta eipä ole rikkakasvejakaan, Ryhänen nauraa.

Vaikka Mikko-sika saa olla joulun rauhassa jouluruokia maistellen, ei Ryhästen perheessä ole luovuttu joulukinkusta.

– Itse en syö kinkkua, mutta kyllä se vielä muulla perheellä joulupöytään kuuluu.

Katso Yle Areenasta, miltä Mikko-sika näytti vieraillessaan Aamu-tv:ssä näyttelijä Ismo Apellin kanssa vuonna 2012.