Suomalais-ugrilaista nykytaidetta esillä Pietarin Erartassa

Tähän asti laajin suomalais-ugrilaisen nykytaiteen näyttely on esillä Pietarin nykytaiteen museossa Erartassa. Näyttelyyn on koottu suomalais-ugrilaisten taiteilijoiden töitä Suomen lähialueilta aina Uralille.

kulttuuri
Erarta nykytaiteen museo Pietari Venäjä Suomalais-Ugrilainen näyttely
Tyttö ja pullo - teos Erartan näyttelyssäYle

Kuvataiteilija Nikolai Vasilev on kotoisin Pietarista, mutta juuret ovat Vinnitsan vepsäläiskylässä Leningradin alueella, jossa isoäiti asui. Vasilevin puusta työstämien teosten idea kumpuaa lapsuudessa maalla vietetystä ajasta.

– Alussa nuori tyttö opettelee juopottelemaan, sitten tulee keski-ikä äitinä ja lopulta elämän ehtoo, jossa isoäiti saattaa miestään viimeiselle matkalle, kuvailee Vasilev.

– Vepsäläiset juopottelevat, se on tiedossa. Siellä missä heitä asuu on sanonta, että vihainen kuin vepsäläinen - juuri juopottelusta johtuen.

Nykytaiteen museon Erartan näyttelyyn on koottu töitä kattavasti suomalais-ugrilaiselta alueelta. Teemana on omakuva, joka tulee esille maalauksissa, piirrustuksissa, veistoksissa ja valokuvissa.

Suomalais-ugrilaista nykytaidetta ei vuosikymmeniin ole ollut Venäjällä esillä yhtä laajasti.

- Stalinin aikaan oli Moskovan Vedenhaassa Karjala-paviljonki, jossa suomalais-ugrilaista kulttuuria ylläpidettiin. Sen jälkeen ei ollut juuri mitään, harmittelee Vasilev.

Nykytaide kasvattaa Venäjällä hiljalleen suosiota

Vuosittain Erartassa järjestetään lähes 40 näyttelyä. Kolme vuotta toimineen museon kävijämäärät ovat kasvussa, vaikka nykytaiteen suosio on vielä vaatimaton Venäjällä.

- Se on jotain uutta ja erikoista ja herättää tunteita. Kaikki taide oli aikoinaan nykytaidetta, Erarta-museon pr-johtaja Jevgenia Antonova muistuttaa

Erarta on viime vuosina etsinyt aktiivisesti eri puolilla Venäjää toimivia nykytaiteilijoita. Suorastaan löytönä pidetään suomalais-ugrilaiseen näyttelyyn kutsuttua insinööri Alexander Kabinia, joka kuvaa töissää kotiseutuaan Murmanskin lähellä.

- Näyttelyssä on esillä yksi työ, mutta muut työt on suorastaan viety käsistä, tämä on poikkeuksellista, hämmästelee Jevgenia Antonova.