1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Rehtorin poika Eero Ritala päätyi opettajan rooliin

Jussi-palkitulla näyttelijällä Eero Ritalalla on kokemusta opettajista ja opettamisesta, mikä auttoi häntä roolissaan draamakomediassa Päin seinää.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Antti Heikki Pesosen draamakomediassa Päin seinää Eero Ritala näyttelee hyvän maun ja sääntöjen rajamailla työskentelevää yläasteen opettajaa.

– Olin itsekin vuoden opettajana, alakoulussa tosin, ennen Teatterikorkeakoulun aloittamista. Veljeni on opettaja ja äitini rehtori, ja sekin auttoi roolin tekemisessä. En suoranaisesti kopioinut rooliin mitään, mutta piirteitä ja asenteita löytyi melko helposti, Ritala sanoo.

Kyseenalaisen opettajan roolin näytteleminen ei aiheuttanut kuohuntaa lähipiirissä.

– Ei se ollut hankalaa. Meillä kaikilla on omat piirteemme, ongelmamme ja myös lämpö. Poimin jotain piirteitä sieltä täältä. Sitä ymmärtää, että jokaisella on omat puolensa, ja näyttelijänä tulkitsen ja tuon esiin niitä.

Ritala muistelee lämmöllä elokuvan tekemistä.

Nuoriso haluaa paljon selfieitä ja nimmareita, ja teen sen mielelläni. Aikuiset harvemmin pyytävät, vaikka osa joskus tuijottaa ja selvästi tunnistaakin.

Eero Ritala

– Mukana oli paljon ensikertalaisia elokuvanteossa monessa tehtävässä, ja meitä oli paljon samanikäistä porukkaa. Tunnelma oli vapaa. Tykkäsin myös siitä, että tiesin roolityöstä yli puolitoista vuotta aiemmin, joten ehdin muhitella sitä hyvän aikaa.

Selfiet ja nimmarit

Elokuva- ja tv-töitä tehnyt Eero Ritala näyttelee myös teatterissa. Hänet tunnistetaan kadulla, mutta etenkin nuoret pyytävät näyttelijää yhteiskuviin.

– Nuoriso haluaa paljon selfieitä ja nimmareita, ja teen sen mielelläni. Aikuiset harvemmin pyytävät, vaikka osa joskus tuijottaa ja selvästi tunnistaakin. Suomi on niin pieni paikka, että ihmiset ovat jopa tottuneita siihen, että joku televisiosta tuttu kävelee kadulla vastaan. Ei täällä ole isoa tähtikulttuuria.

Työntäyteinen loppuvuosi vaihtuu lomailuun tammikuussa, ja elokuva-alan palkintojuhlailta on varattu kalenteriin.

– Päin seinää voisi saada jotain, mutta lähden ainakin juhlimaan, Eero Ritala naurahtaa.