Luonnonoikku valkoinen hirvi on vapaata riistaa

Ainakin kaksi vaaleaa hirveä on nähty tänä syksynä Varsinais-Suomessa Mynämäellä. Metsästäjät ovat päättäneet ampua ne tavallisten hirvien tapaan, vaikka esimerkiksi Ruotsissa erikoista hirveä on päätetty suojella. Uusin havainto Mynämäen vaaleasta hirvestä on joulukuun alusta.

luonto
Kaksi hirveä, joista toinen valkoinen, syövät ruokintapaikalla porkkanoita.
Ville Kalluinen

Vaaleat hirvet ovat herättäneet metsästäjien ja luonnossa liikkuvien huomion. Kyse on tavallisesta hirvestä, joka on huomattavan vaalea. Korpierän hirviseurueen jahtipäällikkö Ville Kalluinen on seurannut omaa tuttua hirveään pitkin kesää ja alkusyksyä.

– Näin sitä kesän aikana viikoittain. Se on oikein komea, valkoinen hirvisonni. Se on mahdollisesti sama, josta jokunen vuosi sitten saatiin riistakameran kuva. Se liikkuu samoilla seuduilla. Silloin se oli vielä vasa.

Kalluinen kertoo, että Mynämäellä on nähty kaksi eri yksilöä kesän aikana. Sen sijaan jahdeissa syksyn aikana niitä ei ole näkynyt. Hän arvioi, että ne voivat mennä talvilaitumelle Yläneelle asti.

Ampuako vai ei?

Mynämäellä valkoisista hirvistä on keskusteltu paljon. Mynämäen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Petri Siutla kertoo, että aluksi niitä oli tarkoitus säästää.

Emme tiedä, kuuluuko se luontoon sinänsä, joten on päätetty, että normaalin hirvenmetsästyksen yhteydessä niitä voidaan ampua.

Petri Siutla

– Haluttiin seurata, miten kanta kehittyy ja miten sarvet kasvavat. Emme tiedä, kuuluuko se luontoon sinänsä, joten on päätetty, että normaalin hirvenmetsästyksen yhteydessä niitä voidaan ampua.

Siutla kertoo, että viimeisin havainto valkoisesta hirvestä on joulukuun alusta. Jahtikausi jatkuu vuodenvaihteeseen, joten voi olla, että valkoinen hirvi ammutaan vielä tämän vuoden aikana. Kahtena edellisenä syksynä Mynämäellä on ammuttu kaksi valkoista hirveä, mutta tänä syksynä yhtään ei ole juossut luodin eteen.

Jahtipäällikkö Ville Kalluinen on samaa mieltä kuin Siutla.

– Tuntuu, että vaaleus periytyy hyvin, joten en pane pahakseni, jos joku porukka tällaisen kaataakin, pohtii Kalluinen.

Valkoinen hirvi näkyy hyvin maastossa ja liikenteessä

Ville Kalluiselle valkoisen hirven kohtaaminen on ollut tärkeä ja pysähdyttävä kokemus.

Se on isokokoinen, ja se loistaa metsän kätköistä.

Ville Kalluinen

– Se on vähän sama juttu, kun näkee oikein komean uroshirven. Komea näkyhän se on. Kiva niitä on katsella. Kunnioitan riistaa ja luontoa. Aina ei ole mielessä ampuminen ja jahtaaminen. Hirvien kasvamista ja kehittymistä on mukavaa seurata, kertoo Kalluinen.

Kalluinen pohtii, että liikenteen kannalta valkoisuus on hyvä ominaisuus.

– Kyllä se ainakin erottuu. Se on isokokoinen, ja se loistaa metsän kätköistä, kertoo Kalluinen.

Tutkijan mukaan valkoisia yksilöitä ei ole syytä säästää

Valkoisia hirviä on havaittu Suomessa jonkin verran. Norjassa ammuttiin pari vuotta sitten metsästäjien suojelema hirvi ja se pääsi otsikoihin. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Jyrki Pusenius kertoo, että heille on tullut kyselyjä Mynämäen suunnalta valkoisista hirvistä.

Kyse on valkosta eli vaaleasta hirvestä, jolla syntyy normaalisti karvapeitteen väriainetta, mutta väriaine ei kulkeudu asianmukaisiin kohteisiin elimistössä.

Jyrki Pusenius

– Kyse on valkosta eli vaaleasta hirvestä, jolla syntyy normaalisti karvapeitteen väriainetta, mutta väriaine ei kulkeudu asianmukaisiin kohteisiin elimistössä.

Esimerkiksi albiinoilla väriainetta ei synny lainkaan. Toisin kuin albiinoilla valkoilla on ruskeita laikkuja ja pilkkuja, ja niiden silmien väri on normaali. Albiinot ovat kauttaaltaan valkoisia tai kellanvalkeita, ja niiden silmät ovat punaiset.

– Luonnon eläinpopulaatioissa esiintyy usein värimuuntelua. Todennäköisesti nämä vaaleat hirvet ovat seurausta sattumalta syntyneestä mutaatiosta. Eri värimuodot voivat runsastua tai kadota, kun luonnonvalinta vaikuttaa niiden runsaussuhteisiin, kertoo Pusenius.

Tutkijan mukaan muutos hyväksi osoittautuneeseen suojaväriin tuskin pääsee runsastumaan. Etelä-Suomen vähälumisissa oloissa vaalea väri voi olla jopa haitallinen. Puseniuksen mukaan ei ole erityisiä syitä suojella tai toisaalta erityisesti hävittääkään näitä yksilöitä.