1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taiteilijat elävöittävät tyhjenevää Turun saaristoa

Korppoossa on lähdetty taistelemaan Turun saariston autioitumista vastaan taiteen keinoin. Tavoitteena on houkutella eri alojen taiteilijoita ja tutkijoita virkistämään saariston elämää.

Korppoon lauttarantaan ollaan kunnostamassa kansainvälistä taiteilijaresidenssiä. Tavoitteena on houkutella eri alojen taiteilijoita, ja myös tutkijoita tulemaan Korppooseen.

Ensi vuonna alkavaa toimintaa pyörittää voittoa tavoittelematon Archipelago Art Residency in Korpo eli AARK-yhdistys. Valokuvauksen lehtorina Turun taideakatemaissa toimiva Renja Leino kalastelee residenssiin taiteilijoita ympäri maailmaa.

– Täällä he voivat tutustua toisiinsa, tähän kauniiseen luontoon ja saariston asukkaisiiin, sanoo AARK-yhdistyksen taiteellinen johtaja Renja Leino.

Korppoon lauttasatamassa sijatseva kolmikerroksinen, punertava, asumaton kerrostalo näyttää suorastaan kamalalta kauniissa saaristomaisemassa. Renja Leino ja Bengt Andersson päättivät antaa talolle uuden elämän. 

– Onneksi pankinjohtaja uskoi myös tähän ideaan ja rahoitus saatiin. Nyt maalataan viimeisiä seiniä, kertoo Renja Leino.

Tyhjenevä saaristo

 Paraisten kaupunkiin liitetyn Korppoon kohtalo on sama kuin monen muunkin syrjäisen alueen.

– Saaristo tyhjenee. Täältä ovat lähteneet verotoimisto, paljon kunnan työpaikkoja, luotsiasema, armeija, Tele ja Posti. Karulta tuntuu, sanoo Bengt Andersson.

– Hullujahan me olemme, mutta tämä on ollut meidän unelmamme jo 20 vuotta, sanovat Bengt Andersson ja Renja Leino.

Korppoolaipariskunta toivoo, että residenssistä tulee vastaisku saariston tyhjenemiselle.

– Kaikki nämä vuodet tämä talo on ollut kuin musta aukko, ihan pimeänä, ja nyt me sytytetään tänne valot, sanoo Renja Leino AARK-yhdistyksestä.

Korppoon taiteilijaresidenssiin voivat hakeutua ensi vuonna eri alojen taiteilijat ja tutkijat. Residenssimaksu on noin  350 euroa kuukaudessa.