Suomalaisartistien areenakonserttibuumi arpapeliä – kaikille ei yleisöä riitä

Suomalaisartistit ovat innostuneet järjestämään konsertteja aiempaa suuremmilla esiintymisareenoilla. Isoja konsertteja myydään musiikin lisäksi tapahtumina ja elämyksinä. Kaikille artisteille ei kuitenkaan riitä tarpeeksi yleisöä isojen areenojen täyttäjiksi.

musiikki
Kaija Koo
Kaija Koo villitsi yleisöä loppuunmyydyssä Helsinki areenassa itsenäisyyspäivän aattona.Yle

Kaija Koo esiintyi täydessä Helsinki areenassa itsenäisyyspäivän aattona. Laulaja sai idean oman konsertin toteuttamisesta kolme vuotta sitten samassa paikassa Hectorin konsertissa.

– Sanoin silloin, että mä muuten tulen tänne keikalle. Mutta ei mulla ollut aavistusta, että koska mä tulen. Vuosi sitten olin Vain elämää -konsertissa vieraana ja olin sanonut siellä, että mä oon muuten vuoden kuluttua täällä.

Kaija Koo käsikirjoitti itse konsertin kulun ja siihen meni aikaa kolme kuukautta.

– Mä otin ihan tietoisen riskin. En mä tiennyt yhtään miten se menee. Jotenkin tuli sellanen olo, että joskus pitää uskaltaa. Ja se kannatti.

Onnen arpajaisia

Kotimaisilla artisteilla on nyt isojen areenoiden buumi. Live Nation Finlandin hallituksen puheenjohtaja Risto Juvonen sanoo, että sen aloitti Cheek viime kesän olympiastadionin konserteilla.

– Cheek ikään kuin avasi tämän Pandoran lippaan. Hän teki sen tosi tyylikkäästi ja se oli ihan kansainvälisen tason show. Varmasti rohkaisi muitakin artisteja kokeilemaan. Varmaan tulee nyt iso buumi kotimaisia, jotka käyvät isommilla areenoilla.

Alkuvuodesta suurilla lavoilla nähdään esimerkiksi Apulanta sekä 25-vuotista taivaltaan juhlistava Don Huonot.

Kaikille yleisöä ei kuitenkaan riitä. Näin kävi jo Karita Mattilalle, jonka joulukonsertit Helsingin ja Turun areenoilta peruttiin vähäisen lipunmyynnin takia.

– Nämä ovat onnen arpajaisia. Että ei niissä voi aina oikeaan osua, sanoo Risto Juvonen.

Konserttijärjestäjät miettivätkin nyt tarkkaan, mikä on esiintyjän suosiota vastaava esiintymispaikka.

– Ajatellaan helposti, että artisti kuin artisti vetää. Niinhän se ei oikeasti ole. Yleisöhän sen loppupeleissä päättää, että täyttyvätkö areenat vai eivät, sanoo Warner Music Liven promoottori Samppa Hartikainen.

Konserteista tapahtumia

Konserttitarjontaa on tällä hetkellä paljon, joten yleisöä houkutellaan paikalle musiikkia suuremmalla elämyksellä.

– Niistä tulee enemmän kuin peruskeikka. Ne ovat tapahtumia, joihin ihmiset tulevat muutenkin eikä pelkästään sen artistin takia, sanoo Samppa Hartikainen.

Kaija Koo teki Helsingin areenasta olohuoneensa, jossa yleisö lauloi mukana kuorossa. Laulaja luottaa, että hänen suosionsa jatkuu vuoden päästäkin. Hän esiintyy samassa paikassa myös ensi vuoden joulukuussa.

Harkinnassa on tehdä areenakonsertista perinne.

– Ensi vuoden teen kyllä, mutta sitten en tiedä. Se olisi ihana ajatus, että se olisi samana päivänä ja se olisi perinne, Kaija Koo huokaa.