Öljyn hinnassa näkyy taistelu markkinaosuuksista

Raakaöljyn hinnan nopea lasku on sekoittanut perusteellisesti korkeaan hintaan tottuneet markkinat. Saudi-Arabian öljyministerin mukaan edes hinnan painuminen 20 dollariin ei saa maata rajoittamaan tuotantoaan. Tuotantoketjun toisessa ääripäässä, bensapumpun vieressä, on silti turha uumoilla hintojen puolittumisesta

talous
Öljypumppu Kalifornian Lost Hillsissä.
Öljypumppu Kalifornian Lost Hillsissä.David Mcnew / AFP

Raakaöljyn hinta on laskenut nopeasti noin 60 dollarin tuntumaan tynnyriltä. Hiljattain Saudi-Arabian vaikutusvaltainen öljyministeri Ali al-Naimi lausui eräässä haastattelussa, että Opec-maat eivät leikkaa tuotantoaan olipa hinta mikä hyvänsä, vaikka sitten vain 20 dollaria tynnyriltä. Lausunnosta kertoi brittiläinen talouslehti Financial Times. Alunperin ministeri al-Naimia oli haastatellut Saudi-Arabian uutistoimisto SPA.

Lausunto kuvastaa hyvin nykyistä öljyntuottajien kartellin tilannetta. Opec on vuosikymmeniä ohjannut öljyn hintaa tuotantoaan säätelemällä. Lipsumista on aina ollut, mutta Yhdysvaltain liuskeöljyn tuotanto on muuttanut näkymän. Ilmassa on merkkejä markkinaosuuksien puolustamisesta, minkä al-Naimi myönsikin samassa haastattelussa.

– Korkeammat hinnat näkyisivät sillä tavalla, että Yhdysvalloissa liuskeöljyn tuotanto kasvaisi eli Saudi-Arabialla olisi mahdollisuus menettää pitkäksikin aikaa omia markkinaosuuksiaan, sanoo myös Neste Oilin asiantuntija Lauri Kärnä.

Kärnä arvelee, että Saudi-Arabiassa muistetaan hyvin aiemmat kerrat, kun kartellin on pitänyt rajoittaa tuotantoa hintojen kontrolloimiseksi, mutta maa onkin jäänyt ainoaksi, joka lopulta niin teki. Nyt Saudi-Arabia saattaa pakottaa muut alhaisiin hintoihin jopa vuosiksi.

– Saudi-Arabian tuotantokustannukset ovat Opecin matalimmat. Heillä on myös ihan eri luokkaa olevat valuuttavarannot, Kärnä muistuttaa.

Keinottelijat katosivat

Öljymarkkinoilla on varsinaisten öljykauppiaiden lisäksi keinottelijoita, jotka pyrkivät käärimään voittoja ennakoimalla raakaöljyn hinnan muutoksia. Takavuosina näitä keinottelijoita syytettiin siitä, että öljyn tynnyrihinta huiteli pitkälti yli sadassa dollarissa. Nyt kun hinnat ovat romahtaneet, ovat keinottelijatkin kadonneet.

– Minulla on sellainen kuva, että nousevissa hinnoissa kaikki osaavat olla paremmin mukana kuin laskevissa hinnoissa. Näin ollen voi olla pientä odotusta, että milloin päästään sille nousevalle uralle takaisin. Se voi kestää ainakin kuukausia, ellei jopa muutaman vuoden, arvelee Lauri Kärnä.

Autoilijan on kuitenkin turha odottaa, että raakaöljyn hinnan lasku vaikkapa 30 dollariin tynnyriltä toisi mukanaan joulun bensamittarilla. Verot ja valuuttakurssit pitävät huolen siitä, että bensan niin sanottu pistoolihinta laskee vain muutaman sentin, vaikka raakaöljyn hinta laskisi kuinka alas tahansa.

– Laskennallisesti olen arvioinut, että 10 dollarin hinnanlasku maailmanmarkkinahinnassa tynnyriä kohden tarkoittaa noin kuusi Yhdysvaltain senttiä litralta. Ei sen enempää. Kun sen vielä muuttaa euroiksi, niin ei siitä kovin suurta muutosta tule, muistuttaa Kärnä.

Tiistaina raakaöljyn hinta on pysytellyt 60 dollarin tuntumassa tynnyriltä.