Professori: Säästöt kouluruoassa vääristävät lasten ruokatottumuksia

Välipalanälkä kasvaa, jos koululounas ei maistu. Tämä vääristää ruokailutottumuksia, ja sillä saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia.

terveys
Lautasella kouluruokaa, perunamuhennosta ja kalaa.
Ilkka Loikkanen / Yle

Ravitsemuksen professori Raija Tahvonen on järkyttynyt suomalaislasten nopeasti vääristyneistä ruokailutottumuksista. Tahvosen mukaan lasten huonot tottumukset ovat ainakin osittain seurausta kouluruokasäästöistä.

Ravinnon vaikutus aivoihin alkaa jo varhaisella iällä. Ruokavalion merkitystä muun muassa ylivilkkauteen ja mielialahäiriöihin tutkitaan nyt vilkkaasti eri puolilla maailmaa.

– Kouluruokailusta ei missään tapauksessa saisi säästää. Tällä hetkellä näyttää siltä, että toisella kymmenellä olevat koululaiset, varsinkin tytöt, saavat yli puolet päivän energiasta välipaloista. Syynä tähän on se, ettei kouluruoka maistu. Välipalat eivät suinkaan ole täysipainoista ravintoa, toteaa professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

– Kouluissa kasvikset ovat halvimmasta päästä, ja terveelliset välipalat on poistettu useimmista kouluista. Se on järkyttävää, Tahvonen harmittelee.