1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

iPad voi viedä musasfääreihin

Ajankohtaisen kakkosen illan lähetyksessä päästään joulufiiliksiin iPad-bändin virittämänä. Orkesterin koostumus on simppeli: kolme miestä, kolme taulutietokonetta.

Kotimaan uutiset
Yle
iPad-bändi treenaa Ajankohtaisen kakkosen illan lähetykseen. Kuvassa Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelijat Eetu Seppälä (vas.) ja Mikko Renfors sekä Aalto-yliopiston äänisuunnittelun opiskelija Tuomas Ahva.Yle

– Olisi hienoa kokeilla, miltä kuulostaisi iso mobiiliorkesteri, jossa soittaisi esimerkiksi viisi puhallinsoittajaa, neljä viulistia sekä kolme sellistiä, ideoi äänisuunnittelun opiskelija Tuomas Ahva.

Mobiiliorkesteri? Siis orkesteri, jossa jokaisen soittajan instrumenttina on iPad-taulutietokone.

– Kaikki lähti Sibelius-Akatemian opettaja Otto Romanowskista. Hän halusi kokeilla, millaisia mahdollisuuksia kosketusnäytöllisillä laitteilla on musiikin esittämisessä. Syntyi kurssi, jossa tutkimme iPadin erilaisia ominaisuuksia.

Kurssi huipentui marraskuun lopulla pidettyyn Musiikkitalon konserttiin, jossa opiskelijat esittivät iPad-versioita klassikkosäveltäjiltä, kuten Bachilta ja Schubertilta. Lisäksi soitettiin kokonaan uusia kappaleita. Mukana oli Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelijoita sekä Aalto-yliopistossa äänisuunnittelua opiskeleva Tuomas Ahva.

– Tietokoneilla on tehty musiikkia jo useita vuosikymmeniä, mutta siinä vuorovaikutus soittajan ja instrumentin välillä on lähinnä vain näppäimien painelua. Kosketusnäyttö vie homman uusiin sfääreihin: kymmenen sormea antaa käskyjä yhtä aikaa ja äänen monipuolistamiseksi voidaan käyttää erilaisia efektejä. Lopputulos voi olla jotain aivan uutta ääntä.

iPad voi olla sello, kitara tai avaruuspulputusta

Ahva myöntää, että iPad ei ehkä ole paras väline klassisen musiikin soittamiseen. Siinä kun ei ole samanlaista herkkyyttä ja soinnin rajat ovat selvät.

iPad on instrumenttina kuitenkin monipuolinen. Sillä voi soittaa niin akustisia soittimia kuin efektiääniä. Siihen voi ladata lukuisia eri sovelluksia, jotka matkivat perinteisiä soittimia tai tuottavat muunlaisia ääniä. iPadille on tällä hetkellä olemassa enemmän musiikkisovelluksia kuin muille taulutietokoneille.

– Voin soittaa selloa, kitaraa, pianoa – akustista tai teknoa. Mitä vaan! Ja jos haluan saada aikaiseksi esimerkiksi avaruuspulputusta, sekin onnistuu. Yhden miehen bändi syntyy helposti, sanoo Ahva.

Taulutietokone on tuttu väline monen lapsen ja nuoren elämässä. Uusi soittamisen tapa voi siis myös innostaa yhä useamman musiikin pariin.

– iPadilla kynnys soittamiseen on todella matala. Ja jos esimerkiksi haluaa soittaa selloa, ei tarvitse ostaa kallista soitinta. iPad tuo vaihtoehdon musiikin harrastamiseen, sanoo Ahva.

Miltä kuulostaa En etsi valtaa loistoa -kappale taulutietokoneilla soitettuna? Katso iPad-bändin esitys Ajankohtaisessa kakkosessa, TV2 klo 21. Bändissä esiintyvät Aalto-yliopiston äänisuunnittelun opiskelija Tuomas Ahva sekä Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelijat Mikko Renfors ja Eetu Seppälä.

Lue seuraavaksi