Hyppää sisältöön

Pohjois-Koreassa surffailu netissä on vain haave

Internet on harvojen herkkua suljetussa maassa. Netin korvikkeena on viranomaisten valvoma Pohjois-Korean sisäinen verkko, sekin vain pienen ryhmän käytössä.

Kuva: www.naenara.com / Yle

Pohjois-Koreassa internetyhteydet on saatu palautettua ainakin osittain. Verkkohyökkäys katkaisi välillä maan nettiyhteydet ilmeisesti kokonaan. Tosin tämä jäi todennäköisesti huomaamatta tavalliselta kansalta, jolla ei ole asiaa nettiin.

Varsinaiseen maailmanlaajuiseen internetiin pääsee vain pieni pohjoiskorealaisten eliitti ja ulkomaalaiset lähetystöt. North Korea Tech -blogin mukaan Pohjois-Korea on käytännössä kieltänyt langattomat verkot lähetystöiltä, koska suojaamattomien tukiasemien kautta oli mahdollista päästä internetiin myös lähetystön ulkopuolelta.

Yliopistoissa voi päästää nettiin tarkassa valvonnassa, mutta leppoisasta surffailusta ei ole kyse. Muutama vuosi sitten pääkaupungissa Pjongjangissa sijaitsevan yliopiston rehtori kertoi uutistoimisto Reutersille, että koko yliopistolla oli yksi IP-osoite.

Internetissä Pohjois-Korea on pikkukaupunki

25 miljoonan asukkaan Pohjois-Korealla on hiukan yli tuhat tunnettua IP-osoitetta, kun monen pienemmän maan internetläsnäolo lasketaan miljoonissa osoitteissa. Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen luonnehtii Pohjois-Koreaa pikkutekijäksi.

– Se tarkoittaa, että heidän IP-avaruutensa, eli verkkoavaruutensa on pienen tai keskisuuren suomalaisen kaupungin kokoa. Yhden IP-osoitteen takana voi olla periaatteessa rajaton määrä muita koneita. Se, että koko maalla on vain tuhat IP-osoitetta, on kuitenkin täysin poikkeuksellista, Hyppönen sanoo.

Oikean nettiyhteyden kautta jännittävään maailmaan pääsevät muodostavat Pohjois-Koreassa todella pienen eliitin, mutta hiukan vähemmän etuoikeutetuilla voi olla pääsy tietokoneelta Pohjois-Korean omaan nettiin. Tämä on viranomaisten tarkkaan valvoma ulkomaailmasta eristetty verkko. Sieltä kerrotaan löytyvän ruokaohjeita, säätietoja ja uutisia, Pohjois-Korean näkökulmasta.

Yhdysvallat tuskin Pohjois-Korean kimpussa

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä on käyty kovaa sanasotaa Sony Pictures -elokuvayhtiön hakkerointitapauksesta. Yhdysvallat syyttää Pohjois-Koreaa hyökkäyksestä, ja on uhannut vastatoimilla. F-Securen Hyppönen ei usko, että Yhdysvallat olisi tehnyt rangaistusiskun.

– En usko, että Pohjois-Korean verkko-ongelmat liittyisivät valtiolliseen hyökkäykseen. Etenkään en usko, että se olisi Yhdysvaltain voimannäyttö. Pohjois-Korean verkkoinfrastruktuurin pieni koko tarkoittaa, että käytännössä kuka tahansa hyökkääjä pystyy ainakin hetkellisesti ylikuormittamaan verkon, Hyppönen kertoo.

Nettiportaali esittelee julisteita ja saavutuksia.

Pohjois-Korealla on maailmalle avautuva internetportaali Naenara (siirryt toiseen palveluun), eli "Maani". Sieltä löytyy vaikkapa poliittisilla iskulauseilla tehostettuja värikkäitä julisteita. Esimerkkinä työläisiä innostava juliste, jossa kehotetaan vapaasti käännettynä kansaa "Nostattamaan rajun tuulen, joka auttaa loikkaamaan eteenpäin kaikilla rintamilla menestyvän ja voittoon uskovan maan rakentamisessa".

Sivustolta löytyy myös uutisia esimerkiksi Kim Jong-unin vierailusta kalatehtaalla ja muuta aineistoa, jossa esitellään maan nykyjohdon saavutuksia.

Pohjois-Koreaa on syytetty kyberhyökkäyksistä muualle maailmaan. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan ainakin osa tästä toiminnasta hoidetaan Pohjois-Korean ulkopuolelta.

– Siellä on yksiköitä, jotka fyysisesti toimivat Kiinan alueelta. Nämä Sony Picturesin hyökkäykset aloittaneet tunkeutumiset tulivat Thaimaasta, luksushotellin verkosta. Oletus oli, että hyökkääjät olivat fyysisesti Thaimaassa, tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo.

.
.