YK: Libyassa surmattu satoja siviilejä, sadattuhannet paenneet

YK-raportin mukaan Libyan julmuuksissa saattaa olla kyse sotarikoksista. Siviilejä surmataan, siepataan ja teloitetaan, eikä syyllisiä rangaista.

Ulkomaat
Libyan armeijan sotilas seisoo panssarivaunun päällä.
Libyan armeijan sotilas seisoo panssarivaunun päällä Benghazissa 23. joulukuuta.Abdullah Doma / AFP

Libyassa viime kuukausina kiihtyneissä aseistettujen ryhmien välisissä taisteluissa on kuollut satoja siviilejä ja sadat tuhannet ovat paenneet kodeistaan, YK kertoo. Sen mukaan aseelliset ryhmät syyllistyvät julmuuksiin, jotka saattavat täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

YK:n Libyan-tukioperaation UNSMIL:n ja YK:n ihmisoikeustoimiston yhteisen raportin mukaan eri puolilla maata on ollut laajoja ihmisoikeusrikkomuksia, muun muassa siviilien sieppauksia, kiduttamista ja teloituksia.

– Rikkomukset jatkuvat rankaisematta. Niitä ei ole yritetty lopettaa, sanoo YK:n ihmisoikeustoimiston edustaja Ravina Shamdasani.

Libyassa on toiminut useita kilpailevia aseistettuja ryhmiä sen jälkeen, kun Muammar Gaddafin hallinto syrjäytettiin vuonna 2011. Monet ryhmistä olivat syrjäyttämässä Gaddafia, mutta eivät sen jälkeen alistuneet yhteiseen komentoon. Ne taistelevat keskenään sekä vallasta että öljytuloista.

Taisteluja idässä ja lännessä

Itälibyalaisessa Benghazissa käydyissä taisteluissa on kuollut lokakuun puolivälin jälkeen noin 450 ihmistä. Noin 90 000 on paennut kodeistaan. Kaupungissa ovat vastakkain entiselle kenraalille Khalifa Haftarille uskolliset joukot ja suuria osia kaupungista vallanneet islamistit. Yksin maanantaina taistelut vaativat turvallisuus- ja sairaalalähteiden mukaan 16 kuolonuhria.

Warshafanassa länessä kilpailevien ryhmien taistelut puolestaan vaativat elo–lokakuussa noin sadan ihmisen hengen, raportissa kerrotaan. Sen mukaan aluetta uhkaa humanitaarinen kriisi, sillä ainakin 120 000 ihmistä on paennut ja ruoasta sekä lääkintätarvikkeista on pulaa.

Nafusan vuoristoalueella taisteluissa on kuollut raportin mukaan 170 ihmistä ja 5 700 perhettä on paennut. Paenneet ovat kertoneet UNSMIL:lle, että satoja taloja, tiloja ja liikeyrityksiä on ryöstetty, pommitettu, poltettu tai tuhottu puskutraktorein.

Pääkaupungissa Tripolissa humanitaarinen tilanne on raportin mukaan parantunut elokuun lopun jälkeen, mutta aktivistien, toimittajien ja julkisuuden henkilöiden sieppaukset ja uhkailu jatkuvat. Useita toimittajia on surmattu.

Kaaosta lisää se, että Libyassa on elokuusta lähtien ollut kaksi kilpailevaa hallitusta.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein varoittaa komentajia ja korkeita virkamiehiä, että he ovat kansainvälisen oikeuden mukaisessa rikosoikeudellisessa vastuussa niistä ihmisoikeusrikoksista, joita he tekevät tai määräävät tekemään. Heidät voidaan myös saattaa vastuuseen, jos he eivät ryhdy tarpeellisiin toimiin sotarikosten ja ihmisoikeusloukkausten estämiseksi sekä syyllisten rankaisemiseksi.

Lähteet: AFP, Reuters