Sähköt pelaavat jälleen Käsivarressa – vian saattoi aiheuttaa viime kesän ukkonen

Käsivarressa on pakkasta -30 astetta.

Yle Saame
Kilpisjärven maisemia
Jouko Pappila

Sähkövika Lapin Käsivarressa on saatu korjattua. Vika alkoi aamupäivällä kello 10:n jälkeen ja poikki mennyt sähkölinja saatiin korjattua kello 19:n jälkeen.

Enontekiön Sähkössä arvellaan, että vika saattaa johtua viime kesän ukkosista. On mahdollista, että salama vaurioitti johtoa kesällä. Kovilla pakkasilla taas johdon metalli supistuu ja lanka kiristyy ja voi mennä lopulta poikki. Sähköyhtiö selvittää, pitääkö ukkosteoria paikkansa.

Pakkasta alueella on ollut tiistaina noin 30 astetta eivätkä matkapuhelinverkot toimineet sähkökatkon aikana. Vian vaikutusalueella asuu noin 200 ihmistä.

Lapin pelastuslaitoksen päivystäjä Pohto Kirkkala sanoi aiemmin illalla, että alueen asukkaat ovat suhteellisen hyvin varautuneet sähkökatkoksiin ja monissa taloissa on sähkön lisäksi muita lämmön lähteitä. Takavuosina katkoksia on nykyistä useammin.

– Kun ovet pitää kiinni, lämpö pysyy aika hyvin, sanoo Kirkkala.

Hätänumeroihin ei saanut yhteyttä

Ongelma oli, että hätänumeroon ei saanut yhteyttä Soneran, Elisan ja DNA:n matkapuhelinliittymistä. Hätätilanteen sattuessa olisi pitänyt hakeua häiriöalueen ulkopuolelle tai lähimmälle päivystävälle terveys, palo- tai poliisiasemalle.

Kilpisjärven Tullilla on käytössään satelliittipuhelin, jota asukkaat saavat käyttää. Pohto Kirkkala myös vinkkaa, että Norjan puolelle siirtyminen saattaa saada puhelinverkon toimimaan hätätilanteessa.