1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Homomiehet voivat tulevaisuudessa luovuttaa verta Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto suosittelee, että yli 30 vuotta voimassa olleesta homoihin kohdistuneesta elinikäisestä verenluovutuskiellosta luovutaan. Suomessa siirryttiin vastaavaan käytäntöön viime kesänä.

Ulkomaat

Homoseksuaalit miehet voivat tulevaisuudessa luovuttaa verta Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA kertoo suosittelevansa, että maa luopuu yli 30 vuotta voimassa olleesta käytännöstä, joka kieltää täysin verenluovutuksen homomiehiltä. Useat lääketieteelliset järjestöt katsovat, ettei elinikäiselle kiellolle ole tieteellisiä perusteita.

Yhdysvaltalaisviranomaiset esittävät, että tulevaisuudessa homomiehet voivat luovuttaa verta, jos he eivät ole vuoteen olleet sukupuoliyhteydessä. Vastaava käytäntö on jo voimassa muun muassa Australiassa, Britanniassa ja Japanissa. Suomessa vastaava käytäntö tuli voimaan viime keväänä.

Elinikäinen verenluovutuskielto asetettiin homoseksuaaleille Yhdysvalloissa vuonna 1983, aids-epidemian ensimmäisinä vuosina, kun taudista ei vielä tiedetty paljoakaan.

FDA kertoo, että uusista suosituksista laaditaan esitys tulevina kuukausina. Tämän jälkeen yhdysvaltalaiset saavat kommentoida niitä ennen kuin ne astuvat voimaan.

Aktivistiryhmät ovat kyseenalaistaneet vuoden selibaattivaatimuksen. Sen nähdään vesittävän uudistus.

Lähteet: Reuters, AFP, AP