1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsalaisten joulumurhe: Aku Ankka on epätasa-arvoinen

Samu Sirkan joulutervehdyksessä esiintyy 293 miespuolista hahmoa ja vain 22 naispuolista.

Ulkomaat
Valokuva Aftonbladet-sivuista.
Aftonbladet / Yle

Noin 3,5 miljoonaa ruotsalaista istahtaa joka jouluaatto televisioruudun ääreen katsomaan Aku Ankan joulutervehdystä, joka tunnetaan Suomessa paremmin Samu Sirkan joulutervehdyksenä. Disney-animaatiota on näytetty televisiossa vuodesta 1960, ja se kuuluu vaalittuihin jouluperinteisiin.

Perinnettä tahraa nyt huoli. Yhdessä vuoden katsotuimmista ohjelmista esiintyy 293 miespuolista hahmoa ja vain 22 naispuolista. Malmöläinen Gendertime-yritys toteaa, että kyseessä on räikeä epätasa-arvo, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat.

Naispuolisten hahmojen repliikit täyttävät vain kahdeksan prosenttia ohjelma-ajasta. Lisäksi Tuhkimon tarina on ainoa, jossa naispuoliset hahmot esiintyvät aktiivisesti ja tekevät aloitteita – he ompelevat puvun Tuhkimolle.

Pari vuotta sitten Ruotsissa kiinnitettiin huomiota siihen, että Akun joulutervehdys sisälsi rasistisia stereotyyppejä. Tuolloin alkuperäisessä ohjelmassa esiintynyt musta nukke leikattiin pois.

– Emme halua, että kaikki miespuoliset hahmot leikataan pois ohjelmasta. Mutta meidän mielestämme tämä asia on tärkeä tiedostaa, Fredrik Eklöf Gendertimesta sanoo.

– Luulemme kaikki, että puhumme yhtä paljon työpaikan kokouksissa. Mutta jos puheaikaa mitataan, niin huomataan, että naiset käyttävät vähemmän aikaa puhumiseen kuin heidät mieskollegansa. Siitä huomiosta syntyi ajatus laskea nais- ja miespuolisten hahmojen määrä Aku Ankka -ohjelmassa.

Lue seuraavaksi