1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kansainvälinen asekauppasopimus astuu voimaan

Sopimus pyrkii rajoittamaan maailman 70 miljardin euron asebisnestä ja aseiden toimittamista ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneille ja hirmuhallitsijoille. Suuret asekauppiaat Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä eivät ole ratifioineet sopimusta.

Ulkomaat
Panssarivaunu
Panssarivaun esillä kansainvälisillä puolustusalan messuilla Pakistanissa vuonna 2012.Rehan Khan / EPA

Kansainvälinen asekauppasopimus, joka pyrkii suitsimaan asetoimituksia ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneille tahoille, astuu voimaan tänään.

Sopimus säätelee tavanomaisten aseiden kansainvälistä kauppaa. Tavanomaisiin aseisiin luetaan aseita käsiaseista panssariajoneuvoihin, tykistöön ja taisteluhelikoptereihin.

Hallitusten on jatkossa valvottava asekauppaa. Sopimus kieltää aseviennin maihin, joissa aseita tai ammuksia käytetään sotarikoksiin, kansanmurhiin, siviilejä vastaan tai muihin kansainvälisen oikeuden vastaisiin tekoihin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon patisti kaikkia valtioita liittymään sopimukseen viipymättä. YK:n mukaan sopimus tuo viimeinkin vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä kansainväliseen asekauppaan.

– Sopimus ehkäisee aseiden päätymistä konfliktialueille ja sotaherrojen, ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden, terroristien ja rikollisjärjestöjen käsiin, Ban Ki-moon sanoi.

Sopimuksen on allekirjoittanut lähes 130 maata ja sen on ratifioinut 60 maata.

Yhdysvallat on allekirjoittanut sopimuksen, mutta senaatin on vielä ratifioitava sopimus. Sopimusta vastaan lobbaa rajusti muun muassa vaikutusvaltainen Kansallinen kivääriyhdistys NRA siitä huolimatta, että sopimus koskee vain asevientiä, ei kansallista asekauppaa.

Suuret asetuottajamaat Venäjä, Kiina, Intia ja Pakistan eivät nekään ole liittyneet sopimukseen. Useat suuret aseviejät, kuten Britannia, Ranska, Saksa, Ruotsi ja Espanja, ovat ratifioineet sopimuksen.

Maailman 70 miljardin euron arvoisen vuotuisen asebisneksen valvonnasta odotetaan kuitenkin vaikeaa.

– Viimeinkin on kansainvälisen oikeuden vastaista saattaa aseita ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden ja diktaattorien haltuun. Jos sopimus saatetaan jämäkästi täytäntöön, sen avulla voidaan pelastaa ihmishenkiä, asekaupan rajoittamiseen pyrkivää Control Arms –järjestöä johtava Anna MacDonald sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi