1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gävlen pukki töröttää yhä pystyssä – polttoyrityksistä huolimatta

Olkipukki on poltettu lähes 30 kertaa, tuhottu joitakin kertoja käsivoimin ja ainakin kerran se on jyrätty autolla. Tänä vuonna taksikuskit ovat toimineet pukin turvana.

Kuva: Pernilla Wahlman / Lehtikuva

Ruotsalaisen Gävlen kaupungin kuuluisa olkipukki uhmaa kohtaloa.

– Jippii, jouluaatto ja olen yhä pystyssä! Ihanaa joulua kaikille ja pitäkää toisistanne huolta, pukki twittasi (siirryt toiseen palveluun) riemuissaan keskiviikkona.

Kuluneiden vuosikymmenien aikana Gävlepukki on poltettu lähes 30 kertaa, tuhottu joitakin kertoja käsivoimin ja ainakin kerran se on jyrätty autolla. Vuonna 2005 pukin kimppuun kävivät joulupukiksi ja piparkakuksi pukeutuneet vandaalit.

Tänä jouluna pukkia on yritetty suojella sijoittamalla sen viereen väliaikainen taksitolppa.

Keino tuntuu toimivan, sillä yritystä on tänäkin vuonna ollut: pukki on yritetty sytyttää jo kolme kertaa.

Pukin selviytymiskamppailua voi seurata livekamerasta (siirryt toiseen palveluun), joka taltioinee mahdolliset tuhopolttoyritykset, mikäli niitä olisi vielä tullakseen.

Ansiokkaasti sosiaalisen median haltuunsa ottanut Gävlepukki on listannut blogissaan (siirryt toiseen palveluun) "kymmenen kaikkien aikojen pahinta biisiä olkipukille ikinä". Lisäksi pukkia voi ihailla Instagramissa, jossa siitä (ja sen edeltäjästä) on useita kuvia.