Espanjan kuningas piti ensimmäisen joulupuheensa

Espanjan kuningas vaatii joulupuheessaan korruption kitkemistä maasta.

Felipe VI piti ensimmäisen perinteisen joulupuheensa. Felipe VI nousi kuningaaksi kesällä, kun hänen isänsä Juan Carlos luopui kruunusta. Kuva: Angel Diaz / EPA

Espanjan kuningas Felipe VI sanoi ensimmäisessä joulupuheessaan, että korkeassa asemassa olevia ei pidä suosia, eikä julkinen virka saa olla keino rikastua.

Espanjassa on vuoden aikana paljastunut useita korruptiotapauksia, joissa kymmenien poliitikkojen ja virkamiesten epäillään syyllistyneen väärinkäytöksiin. Myös kuninkaan sisar, prinsessa Cristina on päätynyt joukon jatkoksi. Alkuviikosta julkisuuteen kerrottiin, että Cristina joutuu oikeuteen vastaamaan syytteeseen veropetoksesta.

Syytteessä on kyse Cristinan miehen Iñaki Urdangarínin kansalaisjärjestöstä, jonka epäillään ohjailleen julkisia varoja pariskunnan omaan yhtiöön.

Kuningas Felipe VI puuttui puheessaan myös Espanjan kituliaaseen talouskasvuun. Kuninkaan mukaan 24 prosenttiin noussutta työttömyysastetta ei voida hyväksyä. Lisäksi kuningas puhutteli itsenäistymisestä haaveilevaa Kataloniaa.

Felipen mukaan katalaanien kieli ja kulttuuri ovat tärkeä osa espanjalaista kudosta.

Puheensa lopuksi Felipe toivotti espanjalaisille hyvää joulua myös kolmella muulla Espanjan virallisella kielellä: katalaaniksi, baskiksi ja galician kielellä.

Felipe VI nousi kuninkaaksi kesäkuussa, kun hänen isänsä Juan Carlos luopui kruunusta.