Neljä kymmenestä ruotsalaisesta tiukentaisi pakolaislinjaa

Kristillisdemokraatit on ehdottanut erilaisia tapoja vähentää pakolaisista aiheutuneita kustannuksia.

Ulkomaat
Tukholma.
Tukholma.Muritz Antin / EPA

Neljä kymmenestä ruotsalaisesta tukee kristillisdemokraattien ehdotuksia, joilla puolue vähentäisi pakolaisista aiheutuneita kustannuksia, sanomalehti Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) teettämä mielipidemittaus osoittaa.

Puolue ehdotti viikko sitten, että esimerkiksi pakolaisille maksettavaa alkuavustusta pienennettäisiin noin 25 kruunulla eli noin 2,60 eurolla päivässä. Tuki on tällä hetkellä 300 kruunua eli 31,40 euroa päivässä. Lisäksi se ehdotti, että pakolaisille myönnettäisiin tilapäisiä oleskelulupia pysyvien sijaan ja niin kutsutuista turvallisista maista tulevien oleskelulupapäätökset tehtäisiin nykyistä nopeammin.

Mielipidemittauksen mukaan 43 prosenttia ruotsalaisista pitää ehdotuksia erittäin tai melko hyvinä. 30 prosenttia on sitä mieltä, että ehdotukset ovat erittäin tai melko huonoja. 27 prosenttia suhtautuu ehdotuksiin epäilevästi tai ei osaa kertoa kantaansa.

Porvaripuolueiden kannattajat suhtautuvat ehdotuksiin kaikista myönteisimmin. Kuusi kymmenestä maltillisen kokoomuksen, keskustapuolueen, kansanpuolueen tai kristillisdemokraattien kannattajaa pitää ehdotuksia hyvinä. Kristillisdemokraattien omista kannattajista jopa yhdeksän kymmenistä tukisi pakolaiskustannusten vähentämistä.

Kristillisdemokraattien kannatus on heilunut Ruotsissa julkaistuissa mielipidemittauksissa jo pitkään neljän prosentin molemmin puolin. Ruotsissa puolueen pitää saavuttaa yli neljän prosentin kannatus, jotta se saa edustajiaan valtiopäiville.

Maahanmuutto näyttää olevan nousemassa puolueiden keskustelunaiheeksi mahdollisten uusintavaalien alla. Ruotsidemokraatit on pitkään vaatinut maahanmuuton rajoittamista, mutta muut puolueet ovat toistaiseksi kannattaneet Ruotsin liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa. Ruotsiin odotetaan ensi vuonna noin 100 000 pakolaista pelkästään Syyriasta.