Pappi: Hyväntekeväisyys on yksinkertaistava sana

Itä-Euroopan romaneja majoittanut pappi Marjaana Toiviainen on kuluneen vuoden aikana huomannut, että ihmisissä on ja säilyy halu kohdata kaltaisiaan.

Kotimaa
Marjaana Toiviainen.
Yle

29-vuotias pappi Marjaana Toiviainen on työskennellyt helsinkiläisessä Kalllion seurakunnassa elokuusta lähtien, ja näkee Suomessa paljon hyvää. Kaikesta huolimatta.

– Me olemme jotenkin kiinnostavassa kasvuvaiheessa. Taloustilanne on vaikea, se säteilee siihen, minkälaista arki on, mutta senkin keskellä löytyy kohtaamisen pyhyyttä ja siitä olen iloinnut paljon, Toiviainen miettii.

Toiviainen on julkisuudesta tuttu: viime helmikuussa hän kertoi majoittaneensa Itä-Euroopan romaneja kotiinsa ja samalla haastoi ihmiset auttamaan asunnottomia. Joissakin nettikommenteissa Toiviaista luonnehdittiin "kukkahattutädiksi", mutta kaikkiaan maaperä on ollut vastaanottavainen.

– Minulla on sellainen tunne, että Suomessa on kasvamassa kaipuu yhteisöllisyyteen ja kohtaamiseen. Ehkä nämä vaikeat yhteiskunnalliset, taloudelliset tilanteet ja vierasvihamielisyys nostavat vastareaktiota, että halutaan rakentaa jotakin yhteistä, Marjaana Toiviainen kertoo.

"Tutustumalla muukalaisuus hälvenee"

Marjaana Toiviainen on paitsi pappi myös tutkija, joka tekee etätyönä väitöskirjaa Etelä-Ruotsissa sijaitsevaan Lundin yliopistoon. Lundissa kului edellinen syksy. Aiemmin hän on asunut Tansaniassa, Kanadassa ja Brasiliassa.

– Väitöskirjassasi käsittelet muun muassa muukalaisuutta. Kuka on muukalainen?

– Mietin siinä, että kuka on minulle muukalainen ja kenelle minä olen muukalainen. Itse ehkä ajattelen esimerkiksi Suomessa kasvavaa rasismia, että sen tyyppisiä asenteita omaavien ihmisten luo voi helposti rakentua muukalaisuuden raja.

Ymmärrystä voi kuitenkin Toiviaisen mukaan hakea kohtaamisista.

– Onneksi ihmeellisellä tavalla, kun tutustutaan ja numerot saa nimiä, niin muukalaisuus hälvenee ja pystyy paremmin ymmärtämään toisen näkökulmia, pappi Marjaana Toiviainen sanoo.

Marjaana Toiviainen.
Yle

Tämä joulu oli Toisenlainen

Toiviaisesta välittyy tarmokas vaikutelma. Jouluaaton ja joulupäivän hän on viettänyt Alppilan kirkkoon ideoimassaan Toisenlainen joulu -nimisessä tapahtumassa. Ovet ovat olleet auki kaikille, jotka haluavat syystä tai toisesta muiden ihmisten seuraan. Kirkon jäsenyyttä ei vaadittu.

Marjaana Toiviaista voisi kutsua hyvän tekijäksi, mutta itse hän heittäisi roviolle koko termin.

– Olen lakannut käyttämästä sellasta sanaa kuin hyväntekeväisyys, koska se on pikkuisen yksinkertaistava sana. Ja hyvän tekeminen: Silloin me ikään kuin kuvitellaan, että osaamme sormella osoittaa, että kuka teki hyvää ja kenelle. Minusta maailma ei toimi niin, vaan niin, että yllättävällä tavalla huomataan, että kohtaamisessa tapahtuu jotakin joka muuttaa meitä.