Alkuviikolle luvassa kireää pakkasta – uudeksi vuodeksi lauhtuu

Maanantaina on hyvin kylmää, maan keskiosissa varoitetaan kireästä pakkasesta. Tiistaina tapahtuu säätyypin muutos ja vuodenvaihteeksi luvassa on pikkupakkasta.

sää
Vanha maatalo talvipakkasella.
Anssi Leppänen / Yle

Sää kylmenee viikonloppuna. Maanantai on lähipäivistä kylmin.

Ilmatieteen laitos varoittaa maan keskiosassa kireän pakkasen todennäköisyydestä. Pakkanen laskee Ylen meteorologi Toni Hellisen mukaan maan etelä- ja keskiosissa 20–25 asteeseen ja maan keskiosissa pakkasta saattaa maanantaiaamuna olla jopa 30 astetta. Pakkanen voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia.

Lauantaina lumisateet jäävät varsin vähäisiksi, lännessä lunta saattaa tulla hieman, muussa osassa maata on melko aurinkoista. Etelässä pakkasta on kymmenkunta astetta, Lapissa enimmillään kolmisenkymmentä astetta.

Sunnuntaina pakkasta on maan eteläosissa reilut 10 astetta, ja keskiosissa 15–20 astetta. Etenkin Lapissa lämpötiloissa esiintyy suurta paikallista vaihtelua mm. vaihtelevasta pilvisyydestä johtuen.

Maan etelä- ja pohjoisosissa pilvipeite rakoilee viikonloppuna, lännessä on pilvisempää.

Ajokeli on aluksi huono Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Osalla merialueista tuulee kovaa.

Tiistaina tapahtuu selvä säätyypin muutos.

– Sää lämpenee tiistaina jopa parillakymmenellä asteelle ja samalla tiet muuttuvat liukkaiksi. Sadealue kulkee koko maan yli itään. Vuodenvaihteeseen on luvassa pikkupakkasta ja melko selkeää, osin aurinkoistakin, Hellinen lupaa.