Hyppää sisältöön

Venäjän budjettia karsitaan rajusti – Talousministeri: 10 prosentin leikkaus ei riitä

Venäjän hallitukseen on hiipimässä hätä. Ensi vuoden budjetti laaditaan romahtaneiden ruplan ja öljyn hintojen mukaisesti. Talousministeri Siluanovin mielestä jopa asemenoja joudutaan leikkaamaan.

Valuutanvaihtotaulu Podolskissa Moskovan alueella 24. joulukuuta. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän hallitus valmistelee pikavauhtia muutoksia maan ensi vuoden budjettiin. Muutokset ovat seurausta maan talousromahdukselle, joka on vienyt pohjan pois koko budjetilta.

Talousministeri Anton Siluanov kertoi tänään perjantaina toimittajille, millaisia muutoksia on luvassa. Asiasta kertoo Sputnik News -uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun).

Siluanovin mukaan budjetin leikkaaminen kymmenellä prosentilla ei riitä. Hallitus laatii lähipäivinä ehdotuksia erilaisista leikkaustavoista. Ensi vuoden alkupäivinä hallitus päättää myös, missä määrin se alkaa käyttää reservirahastojaan.

Presidentti Vladimir Putin antoi joulukuun alussa määräyksen budjetin leikkaamisesta viidellä prosentilla. Nyt tämäkään raju toimenpide ei näytä riittävän.

Putin ilmoitti leikkauspäätöksen yhteydessä, etteivät leikkaukset koske sotilasmenoja ja turvallisuusviranomaisia. Siluanov antoi lehdistötilaisuudessa ymmärtää, että uudet säästötoimet kohdistuvat myös niihin.

Siluanovin mukaan nykyinen tilanne, jossa liittovaltion budjetista kolmannes kuluu puolustus- ja turvallisuusmenoihin on kestämätön. Talousministerin mielestä osa näistä varoista tulisi suunnata infrastruktuurin rakentamiseen tai koulutukseen.

Uusi budjetti laaditaan realistisesti, Siluanov kertoi. Se perustuu arvioon, että öljyn tynnyrihinta on tänä vuonna 60 dollarin tasolla ja ruplan arvo alhainen. Budjetissa lähdetään siitä, että dollarin hinta on 51 ruplaa.

Vuonna 2017 budjetin on määrä olla tasapainossa. Tuolloin hallitus ennustaa öljyn hinnan nousseen 70 dollariin tynnyriltä.