Ukraina katkaisi juna- ja bussiliikenteen sekä sähkötoimitukset Krimille

Ukrainan junayhtiö ei täsmennä, miksi se sanoo matkustajien turvallisuuden olevan uhattuna Krimille menevissä junissa. Sähköt katkaistiin Krimiltä, koska niemimaan sähkönkulutus ylittää sopimusehdot. Sähkökatko kesti muutaman tunnin.

Ukraina
Venäjän lippu liehuu Krimin parlamenttitalossa Simferopolissa.
Venäjän lippu liehuu Krimin parlamenttitalossa Simferopolissa.Artur Shvarts / EPA

Ukrainan valtiollinen rautatieyhtiö Ukrzaliznytsia pysäyttää kaiken matkustaja- ja rahtiliikenteen Krimin niemimaalle.

Yhtiö perustelee päätöstä matkustajien turvallisuudella, mutta ei täsmennä perusteluaan.

Ukrainan alueelta johtaa kaksi rautatielinjaa Krimille. Ne ovat Venäjän valtaaman niemimaan kaikki rautatieyhteydet mannermaalle. Nyt ne Krimin asukkaat, jotka haluavat esimerkiksi Venäjälle, joutuvat ajamaan autolla tai tai käyttämään Kertšinsalmen yli vievää lauttaa.

Venäjältäkin on kulkenut junia Krimille, mutta tämän liikenteen Venäjän rautatieyhtiö lopetti kymmenen päivää sitten lippujen vähäisen kysynnän vuoksi.

Krimille lentää myös jokunen venäläinen lentoyhtiö. Ne ovat joutuneet kuitenkin kansainvälisten pakotteiden kohteiksi, eivätkä siten voi saada vakuutuksia tai sopimuksia ulkomaille.

Myöhemmin illalla Ukraina ilmoitti pysäyttäneensä myös linja-autoliikenteen Krimille toistaiseksi.

Sähköt katkaistiin varoittamatta jo toisen kerran tällä viikolla

Ukraina keskeytti tänään perjantaina myös sähkön toimittamisen Krimille. Vastaava päätös tehtiin myös keskiviikkona. Sähkötoimitukset palautettiin muutaman tunnin kuluttua niin keskiviikkona kuin tänäänkin.

Krimin sähköntarve on noin tuhat megawattia. Siitä niemimaa voi tuottaa itse noin 400 megawattia, loput tuodaan Ukrainasta.

Keskiviikkona sähköjen katkeaminen ilman varoitusta aiheutti mm. kaaoksen liikenteessä ja töiden pysähtymisen monissa tuotantolaitoksissa.

Ukraina perustelee sähkötoimitusten katkaisemista sillä, että Krim on ylittänyt sille sovitun sähkökiintiön. Ukrainalla on vaikeuksia saada tuotettua riittävästi sähköä itselleenkään.

Ukrainan energiaministeriön mukaan sähköntoimitukset palautetaan, kun Krim on sopeuttanut kysyntänsä sopimuksen mukaiseksi.

Lähteet: AFP, Reuters, Tass