Venäjä nimesi Saharov-ihmisoikeusjärjestön "ulkomaiseksi agentiksi"

Ihmisoikeuksia puolustavan järjestö toiminta saattaa päättyä Venäjällä.

Ulkomaat
Ljudmila Aleksejeva.
Ljudmila Aleksejeva tammikuussa 2010 Moskovassa.Sergei Chirikov / EPA

Venäjän oikeusministeriö on luokitellut Andrei Saharovin nimellä toimivan ihmisoikeusjärjestön "ulkomaisten agenttien" listalle. Merkintä saattaa johtaa järjestön toiminnan loppumiseen.

Presidentti Vladimir Putin hyväksyi kaksi vuotta sitten lain, jonka perusteella kaikki kansalaisjärjestöt voidaan luokitella "ulkomaisiksi agenteiksi", jos ne saavat rahoitusta ulkomailta ja jos niillä on minkäänlaista poliittista toimintaa.

Tuolloin järjestöjen toiminnalle asetetaan tiettyjä ehtoja. Jos järjestö ei täytä ehtoja, sille voidaan määrätä sakkoja ja ankarimmassa tapauksessa järjestön toiminta voidaan kieltää.

Ministeriön ilmoitus koskee Andrei Saharov -museota ja yhteisökeskusta, joiden suojissa ihmisoikeuksia puoltavat aktivistit ovat toimineet. Järjestön johtaviin henkilöihin kuuluva Ljudmila Aleksejeva sanoo, että järjestön toiminta saattaa loppua.

Andrei Saharov oli tunnettu Neuvostoliiton ajan fyysikko, joka osallistui Neuvostoliiton ydinaseen kehittämiseen. Tämän jälkeen Saharov siirtyi vastustamaan asevarustelua ja kannattamaan ihmisoikeustyötä. Hän joutui Neuvostoliitossa sisäiseen karkotukseen.

Vuonna 1975 Saharov sai Nobelin rauhanpalkinnon, mutta ei päässyt vastaanottamaan sitä.

Lähteet: AP