1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korea syytti Yhdysvaltoja verkkoyhteyksiensä katkeamisesta

Kim Jong-unin johtama kansallinen puolustuskomitea syytti Obaman olevan kiistellyn Pohjois-Koreaa käsittelevän toimintakomedian julkaisun takana.

Ulkomaat
Kim Jong-un ja kymmenittäin pohjois-korealaisia upseereja.
KCNA

Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja verkkoyhteyksiensä katkaisemisesta. Suljetun Pohjois-Korean rajallisissa verkkoyhteyksissä oli häiriöitä viime viikonloppuna ja alkuviikosta yhteydet pimenivät yhdeksäksi tunniksi.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin johtama kansallinen puolustuskomitea syytti lisäksi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman olevan kiistellyn Pohjois-Koreaa käsittelevän toimintakomedian julkaisun takana. Elokuvassa muun muassa yritetään salamurhata Kim Jong-un.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA lainasi komitean tiedottajaa, jonka mukaan elokuva loukkaa Kim Jong-unin arvokkuutta ja yllyttää terrorismiin.

Komitea julisti viihdejätti Sonyn The Interview -elokuvan laittomaksi ja piti sitä epärehellisenä ja taantumuksellisena. Se myös nimitteli Obamaa ja haukkui tätä apinaksi.

Yhdysvallat on kiistänyt aiheuttaneensa Pohjois-Korean yhteyksien katkeamisen. Yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden mukaan yhteydet saattoivat pimetä teknisen toimintahäiriön tai verkkohyökkäksen johdosta.

Joulun alla Yhdysvallat uhkasi Pohjois-Koreaa vastatoimilla sen jälkeen kun Sony oli joutunut laajan tietomurron kohteeksi. Yhdysvaltain viranomaiset syyttivät tuolloin Pohjois-Koreaa tietomurrosta. Sony hyllytti ensin elokuvan mutta päätti lopulta julkaista sen osassa elokuvateattereita joulun pyhinä.

Pohjois-Korea kiisti jälleen lauantaina olleensa Sonyn tietomurron takana.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi