1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa ei järjestetä ylimääräisiä valtiopäivävaaleja

Punavihreän hallituksen ja opposition porvaripuolueiden kerrotaan päässeen sopuun budjetista.

Kuva: Henrik Montgomery / AFP / Lehtikuva

Ruotsissa ei järjestetä ylimääräisiä vaaleja, kertovat ruotsalaislehti Expressen (siirryt toiseen palveluun) ja Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Lehti kertoo saaneensa vahvistuksen useista lähteistä. Ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan hallitus ja opposition allianssipuolueet ovat päässeet sopuun budjetista. Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus ei saanut joulukuun alussa riittävää kannatusta budjetilleen valtiopäivillä.

Tuolloin Löfven ilmoitti, että uudet vaalit järjestetään 22. maaliskuuta. Hallituksen on tehtävä muodollinen päätös uusintavaaleista 30. joulukuuta. Pääministeri Stefan Löfven pitää tiedotustilaisuuden tänään lauantaina. Expressenin mukaan paikalle saapuvat hallituspuolueiden edustajien lisäksi opposition edustajat neljästä porvaripuolueesta eli maltillisesta kokoomuksesta, keskustasta, kansanpuolueesta ja kristillisdemokraateista.

Jo aiemmin Ruotsin televisio uumoili, ettei vaaleja järjestettäisikään.

Asiantuntijat ovat arvioineet, ettei vaalien uusiminen ratkaise ongelmia: Mielipidemittauksien mukaan uusintavaaleissa saataisiin vähemmistöhallitus. Nyt sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksen tukena on vasemmistopuolue. Niillä on 159 paikkaa 349:stä valtiopäiväpaikasta.

Ruotsidemokraatit sai viime vaaleissa 49 edustajaa valtiopäiville. Puolue on vaa'ankieliasemassa ja se äänesti hallituksen budjettia vastaan.