1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin pääministeri: Sopu opposition kanssa, uusia vaaleja ei tule

Tavoitteena on, että vähemmistöhallitus voi hallita Ruotsia, pääministeri Löfven kuvailee. Löfvenin mukaan vaalien uusiminen ei ole ajankohtaista.

Pääministeri Stefan Löfven. Kuva: Pontus Lundahl / AFP

Ruotsin punavihreä hallitus on päässyt sopuun opposition porvarien kanssa, kertoi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tiedotustilaisuudessa tänään lauantaina. Sopimus tarkoittaa, että pääministerin on noudatettava opposition budjettia ensi vuonna. Hän tosin voi tehdä siihen muutoksia keväällä. Opposition porvariblokki on luvannut, ettei se vastusta esityksiä, jotka hallitus antaa huhtikuussa.

Löfvenin mukaan ylimääräisten vaalien järjestäminen ei ole ajankohtaista. Osapuolet kutsuvat sopua joulukuun sopimukseksi. Sen on tarkoitus olla voimassa vuoden 2022 vaaleihin asti.

– Olen iloinen ja ylpeä siitä, että olemme päässeet sopuun, joka mahdollistaa Ruotsin hallinnan uudessa tilanteessa, Löfven sanoi.

Olemme päässeet sopuun, joka mahdollistaa Ruotsin hallinnan uudessa tilanteessa.

Stefan Löfven

Pääministeri painottaa, että puolueblokkien on tehtävä yhteistyötä. Tiedotustilaisuudessa olivat läsnä hallituksen sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen lisäksi neljän porvaripuolueen edustajat.

Uusi tilanne ruotsalaisessa politiikassa on ruotsidemokraattien asema valtiopäivillä. Siitä tuli valtiopäivävaaleissa Ruotsin kolmanneksi suurin puolue 49:llä edustajalla. Se äänesti joulukuun alussa hallituksen budjettia vastaan. Sen vuoksi pääministeri lupaili jo uusia vaaleja. Ruotsidemokraatit ovat kommentoineet esittävänsä epäluottamuslausetta Löfvenin hallitukselle. Muut puolueet eivät halua tehdä yhteistyötä maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kanssa.

Hallituksen sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella sekä niiden tukena olevalla vasemmistopuolueella on 159 valtiopäiväedustajaa. Yhteistyö vasemmistopuolueen kanssa jatkuu, pääministeri kertoi tänään lauantaina.

Kaikkiaan valtiopäivillä eli Ruotsin parlamentissa on 349 edustajaa.