Hyppää sisältöön

Japani elvyttää talouttaan kymmenillä miljardeilla

Suuria rahasummia käytetään pienyritysten ja maaseudun avustamiseen sekä luonnonkatastrofien jälleenrakennustyöhön. Näin Japani yrittää elvyttää asukkaiden ostovoimaa.

Maanjäristyksen aiheuttamia vaurioita Hakubassa 23. marraskuuta. Kuva: Kimimasa Mayama / EPA

Japanin hallitus on hyväksynyt 3,5 biljoonan jenin eli noin 23 miljardin euron suuruisen elvytyspaketin taantumassa olevalle taloudelleen.

Maan pääministeri Shinzo Abe on joutunut ankaran arvostelun kohteeksi, koska hallitus nosti viime huhtikuussa kulutusveroa, mikä kärjisti talouden ongelmia. Toisaalta hallitus on saanut nuhteita siksi, että aikaisemmat elvytyspaketit ovat hyödyttäneet lähinnä suurkaupunkeja ja suuryrityksiä.

Tällä kertaa elvytys suuntautuu suurelta osin syrjäseutujen eduksi. Noin puolet elvytysrahasta on tarkoitettu Japania kohdanneiden luonnononnettomuuksien, kuten vuoden 2011 maanjäristyksen sekä viime talven maanvyöryjen jälleenrakennustyöhön. Rahaa annetaan myös paikallishallinnolle ja maakuntien vähävaraisten ihmisten ostokyvyn parantamiseen.

Pienyrityksiä tuetaan mm. vähentämällä niiden polttoainekuluja, jotka ovat nousseet Japanin jenin arvonlaskun takia.

Japanin talous on kutistunut kahden viime vuosineljänneksen ajan. Pääministeri Abe on luvannut lykätä hallituksen suunnittelemia uusia veronkiristyksiä ainakin lokakuulle.