1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. pelit

F-Securen Mikko Hyppönen hakkeroinnista: Tietoliikenteen häirintä on rikos

Brittiläinen Sky News julkaisi eilen haastattelun, jonka mukaan Sonyn ja Microsoftin verkkopalveluihin kohdistuneella hyökkäyksellä olisi kytköksiä Suomeen. Suomalaisviranomaiset ovat tietoisia tapauksesta ja Sky Newsille annetusta haastattelusta, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo.

Mikko Hyppönen. Kuva: Yle

Sonyn ja Microsoftin verkkopalveluihin jouluna kohdistunut tietoliikenneruuhka on tietoliikenteen häirintää, joka on luokiteltu rikokseksi Suomen rikoslaissa, tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo.

Hänen mukaansa pelijätit ovat aloittaneet joulupäivän tapahtumista kansainvälisen poliisitutkinnan ja asia on etenemässä poliisiyhteistyön kautta.

Britannian Sky News julkaisi eilen lauantaina haastattelun (siirryt toiseen palveluun), jossa Ryaniksi esittäytynyt nuori mies kertoi Lizard Squad -ryhmän kaataneen huvin vuoksi Sony Playstation Network- ja Microsoftin Xbox Live -palvelut.

Sky Newsin mukaan haastattelu tehtiin Skype-nettipalvelun kautta Suomesta.

– Meidän tietojemme mukaan Lizard Squad -ryhmään kuuluu ainakin yksi suomalaisjäsen. Sky Newsille haastattelun antanut kaveri on tiedossamme. Hän on aiemminkin puuhannut vastaavia touhuja, Hyppönen sanoo. Hän kertoo, että haastattelun antanut mies on "ainakin hyvin lähellä täysi-ikäisyyden rajaa".

Hyppösen mukaan juuri täysi-ikäisyys on Suomessa vaikuttanut siihen, miten vastaavia tapauksia on käsitelty.

– Tämmöiset tapaukset ovat aika harvoin päätyneet Suomessa loppujen lopuksi oikeuden käsittelyyn. Meillä ei ole kovin montaa varsinaista oikeuskeissiä, joissa oikeita tuomioita olisi annettu.

Hyppönen toteaa suomalaisviranomaisten olevan tietoisia paitsi Sonyn ja Microsoftin palveluihin kohdistuneesta iskusta, myös Sky Newsin julkaisemasta haastattelusta.

"Tappiot ovat varsin mittavia"

Hyppösen mielestä Lizard Squadin motiivia on vaikea ymmärtää.

– Mitään selkeää hyötyä he eivät saa itselleen tämmöisestä hyökkäyksestä. Tappiot, joita he ovat hyökkäyksillään aiheuttaneet, ovat varsin mittavia. Ilmeisesti ainoa syy koko hyökkäykselle on ollut jonkinnäköinen julkisuuden tavoittelu.

Hänen mukaansa yksi suora tappio on, etteivät pelaajat päässeet iskun aikana ostamaan lisäosia peleihinsä tai lataamaan uusia pelejä. Toinen seuraus on, että palvelujen käyttäjät voivat vaatia korvauksia sekä Sonylta että Microsoftilta, koska eivät ole päässeet pelaamaan, vaikka ovat siitä maksaneet, hän selventää.

– Näin suurilla käyttäjämäärillä korvaukset saattavat olla hyvin suuret.

F-Securen tietojen mukaan Lizard Squadissa on kymmenkunta jäsentä. Hyppönen sanoo jäsenten olevan lähinnä länsimaista eli Yhdysvalloista, Kanadasta ja Britanniasta.

Ensimmäisen hyökkäyksensä Lizard Squad teki kesällä, hän kertoo. Ryhmän kohteena ovat usein olleet nimenomaan pelipalvelut.