"Pelastusolosuhteet erittäin vaikeat"

Huono sää on vaikeuttanut Joonianmerellä palavan kreikkalaisaluksen pelastustöitä. Laivalla oli noin 500 matkustajaa, joista noin 130 on pelastettu.

Ulkomaat
pelastusalus merellä.
Apuun tulleelta laivalta lähetetty pelatuslautta.Reuters-TV
MS Norman Atlantic.

Kova tuuli, sumu ja jopa rakeet ovat haitanneet Joonianmerellä ajelehtivan kreikkalaislaivan matkustajien evakuointia.

– Tässä tilanteessa kaikki riippuu sääolojen kehittymisestä. Tähän mennessä olot ovat olleet äärimmäisen vaikeita, kun on satanut, on tullut rakeita ja paikalla on sumua, kertoo Kreikasta tavoitettu toimittaja Sara Saure.

Sauren mukaan olosuhteet saattavat helpottua, kun alus liikkuu hiljalleen tuulten mukana Albanian rannikon suuntaan. Rannikolla olosuhteet ovat avomerta paremmat.

– On mahdollista, että autolauttaa voitaisiin jossain vaiheessa hinata ja saada kenties matkustajat tällä lailla ulos, Saure arvioi.

Hänen tietojensa mukaan tilanne haveripaikalla on vaikeuksista huolimatta optimistisempi kuin vielä iltapäivällä oli.

Tähän mennessä autolautalta on pelastettu eri tietojen mukaan 130 ihmistä. Heidät on siirretty joko läheisiin aluksiin tai kuljetettu Italiaan. Ensisijalla ovat olleet naiset ja lapset.

– Nyt on käynnissä ilmapelastus Super Puma-pelastuskoptereilla, kaksi henkilö kerrallaan. Tämä on tietenkin hidasta tällä lailla, mutta onneksi Super Pumat voivat toimia myös yöllä, Saure jatkaa Kreikasta.

Palavan autolautan ympärillä on myös kaksi vettä ruiskuttavaa hinaajaa.