Libyan hallitus aloitti ilmaiskut kapinallisjoukkoja vastaan

YK:n Libya-operaation mukaan ilmaiskut vain pahentavat väkivallan kierrettä ja lisäävät täysipainoisen sisällissodan riskiä.

Ulkomaat

Libyan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen joukot ovat pommittaneet kapinallistaistelijoiden hallitsemaa Misratan rannikkokaupunkia. Hallituksen joukkojen ensimmäiset ilmaiskut olivat vastaus islamistisen Fajr Libya -ryhmän aikaisempiin hyökkäyksiin al-Sidran öljysatamaan.

Misratan asukkaiden mukaan ilmaiskut osuivat kaupungin lentokentän lähellä sijaitsevaan lentokouluun, satamaan sekä terästehtaaseen. Iskujen aiheuttamista vahingoista ei ole toistaiseksi tarkkoja tietoja.

YK:n Libya-operaatio on tuominnut pommitukset ja pitää hallituksen ilmaiskuja virheenä. Julkaisemassaan tiedotteessa UNSMIL (United Nations Support Mission in Libya) toteaa, että ilmaiskut vain pahentavat väkivallan kierrettä ja lisäävät riskiä, että Libyassa syttyy täysipainoinen sisällissota.

Muutama päivä sitten Fajr Libya -kapinallisryhmä iski voimalla Libyan öljyviennin kannalta tärkeään al-Sidran öljysatamaan. Pikaveneillä tehdyssä yllätyshyökkäyksessä kuoli ainakin 22 sotilasta. Lisäksi seitsemän kaikkiaan 19 öljysäiliöstä syttyi palamaan.

Al-Sidran öljysatama on ollut väkivallantekojen näyttämönä viimeisten viikkojen ajan. Asiantuntijoiden mukaan Libyan öljyntuotanto on vähentynyt 350 000 barreliin päivässä, kun ennen hyökkäyksiä tuotanto oli 800 000 öljybarrelia päivässä.

Libyassa on vallinnut erillisten sotilaallisten ryhmien sekasorto siitä asti kun maan entinen diktaattori Muammar Gaddafi sai surmansa Naton tukemassa vallankumouksessa. Misratan kaupungin lisäksi Libyan pääkaupunki Tripoli sekä toiseksi suurin kaupunki Benghazi ovat monin paikoin eri kapinallisjoukkojen hallussa. Libyan hallituksen vahvat alueet sijaitsevat maan itäosissa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset