1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautalampi

Hub-trendi nostaa päätään Pohjois-Savossakin

Pari vuotta toiminut HUB Rautalampi suunnittelee järjestävänsä muun muassa erilaisia yritystapahtumia. Kuopiossa yritysten yhteiskäyttötiloja lisätään koko ajan.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Eri aloilla toimivien yritysten yhteisten ja yhteisöllisten työtilojen kysynnän odotetaan lisääntyvän. Niin kutsutuissa hubeissa ideana on, että yritykset voisivat tilojen jakamisen lisäksi tehdä yhteistyötä ja hyödyntää toisensa tarjoamia mahdollisuuksia sekä ideoita. Hubeihin pitäisi olla pääsy millä tahansa toimijalla.

Kuopion Technopoliksessa on jonkin verran yhteiskäyttötiloja, mutta yhtiö aikoo kehittää ja kasvattaa hub-tyyppisten tilojen tarjontaa Kuopiossa.

– Viritteillä on isompi kuvio, josta en voi vielä kertoa enempää, toteaa avainasiakaspäällikkö Jukka Turunen.

Kuopion Technopoliksessa ovat suosittuja myös työtilat, joita aloittavat yritykset voivat vuokrata sitoutumatta tiloihin pitkäksi aikaa.

– Start up-yrityksille on avaimet käteen -paketteja, joissa lähtökynnys on mahdollisimman matala. Eli kalustetun toimitilan ja siihen liittyvät palvelut saa pakettitarjouksena, kertoo Turunen.

Rautalammilla hubille etsitään päätoimista vetäjää

Rautalammilla on toiminut pari vuotta maaseutu-hub. HUB Rautalampea käyttävät useat tahot, mutta toimintaan pyritään saamaan lisää puhtia.

Vuoden ajan toimintaa ovat pyörittäneet sivutyönään viisi rautalampilaisyrittäjää. Yrittäjä Jaana Lyytinen-Tuomelan mukaan nimenomaan yhteisöllisyyden etuja voisi hyödyntää enemmän.

– Paikalliset yritykset eivät ole ehkä vielä hoksanneet, että voisivat toimia verkostomaisesti yhdessä, Lyytinen-Tuomela pohdiskelee.

Tiloissa on aloittanut hub-emäntä, jonka on tarkoitus järjestää muun muassa erilaisia yritystapahtumia. Toiminnan pyörittämiseen kaivataan myös uutta yrittäjää, joka pystyisi tekemään työtä päätoimisesti.