Haimatulehdukset harvinaisempia kalaa paljon syövillä

Suuri osa haimatulehduksista liittyy liialliseen alkoholinkäyttöön.

terveys
Sokerigraavattua gomashiolohta, pinnalla paahdettuja seesaminsiemeniä ja korianteria
Ville Välimäki / Yle

Runsaasti kalaa nauttivat saattavat säästyä akuuteilta haimatulehduksilta muita todennäköisemmin, osoittaa ruotsalaistutkimus.

Tulosten perusteella kalaa ainakin pari kertaa viikossa nauttivilla on haimatulehduksia noin 15–20 prosenttia vähemmän kuin korkeintaan kerran viikossa kalaa syövillä.

Yhteys koskee muista kuin sappikivitaudista johtuvia akuutteja haimatulehduksia. Käytännössä suuri osa haimatulehduksista liittyy liialliseen alkoholinkäyttöön.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 39 000 miehen ja 32 000 naisen seurantatietoja, jotka kerättiin vuosina 1998–2010. Osallistujat olivat 45–84-vuotiaita ja heistä 320 sairastui akuuttiin haimasyöpään seurannan aikana.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa todetaan noin 4 000–5 000 haimatulehdusta vuosittain. Haimatulehdus on vakava ja sairaalahoitoa vaativa sairaus, johon kuolee 2–3 potilasta sadasta. Seitsemän tapausta kymmenestä liittyy liialliseen alkoholinkäyttöön ja kaksi sappikivitautiin.

Yleisin oire on voimakas vyömäinen ylävatsakipu, joka säteilee usein selkään. Yleensä potilaalla on myös pahoinvointia ja oksentelua.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim