Matti Virtanen: Ruotsin asia on meidän – hallå Sverige!

Bloginpitäjä ihmetelee länsinaapurin sisäpolitiikkaa, jossa tehdän kansan tahdon vastaisia kassakaappisopimuksia. Parlamentaarien pelleily uhkaa jopa valtioliittohankettamme.

Matti Virtanen
Matti Virtanen

Rakkaat ruotsalaiset, ärade svenskar. Lähestyn teitä tällä äänettömällä sanansaattajalla, koska tietooni on saatettu valtakuntanne asiain hoidosta huolestuttavia seikkoja.

Älkää huolestuko, en puhu nyt monarkiaa tai edes nykyistä kuningashuonetta vastaan, kuten minun tietysti tasavaltalaisena eli republikaanina pitäisi.

Itse asiassa nämä Bernadottet ovat meidän suomalaisten mielestä mukavia. Kuningas on nähty striptease-klubilla kuten kuka tahansa pitkästynyt eläkeläinen, joka ei pääse irti lukuisista luottamustehtävistään. Facebook-ryhmässä ’Vafan, låt kungen gå på strippklubb’ on melkein 113 000 jäsentä, huomattava osa heistä suomalaisia. Kuningatarkin on tiettävästi antanut anteeksi.

Omasta puolestani voin sanoa, että kruununprinsessa Victoria kelpaisi hyvin Suomen valtionpääksi sitten kun maidemme välinen puolustus- ja talousliitto on saatu palautettua yli 200 vuoden harmillisen tauon jälkeen.

Se siitä. Tarkoitus oli puhua ongelmista Ruotsin porvarillisen yhteiskunnan puolella – ja toisin kuin Suomessa, porvareilla tarkoitetaan nyt kaikkia niitä, jotka eivät ole kuninkaallisia.

Tukholmassa on nimittäin joulun alla tehty puolueiden välillä sopimus, jolla yritetään turvata vähemmistöhallitusten valta kahdeksi vaalikaudeksi eli vuoteen 2022 saakka.

Tämä niin sanottu joulukuun sopimus takaa sen, että M ja S (kokoomus ja demarit) eivät vastusta toistensa valta-asemaa, vaan oppositiossa ollessaan esittävät kuollutta eduskunnan budjettiäänestyksissä. Näin vältettäisiin joulukuun alussa syntynyt pattitilanne, jossa parlamentti vahingossa hyväksyi valtakunnalle opposition budjettiesityksen.

Suomen hankala puolue jätettiin vaalivoitostaan huolimatta vallan linnakkeen ulkopuolelle 2011, koska se ei halunnut tehdä muille tärkeissä kysymyksissä kompromisseja

Voi vain kuvitella, mitä mieltä kuningas on tästä sekoilusta. Myös suurin osa suomalaista on jo pudonnut kärryiltä, joten turha mennä yksityiskohtiin. Meillähän on kasvanut kohta jo kolme sukupolvea, joilla ei ole omakohtaista kokemusta vähemmistöhallituksista.

Suomalaisen yksinkertaiseen päähän ei kerta kaikkiaan mahdu ajatus, että vähemmistö käyttäisi valtaa enemmistön yli. Eikä meidän mielestämme ole lainkaan korrektia tehdä sopimuksia koskien seuraavien vaalien jälkeistä aikaa – kysykää vaikka Paavo Väyryseltä, Ilkka Suomiselta tai selvällä ruotsilla Christoffer Taxellilta; koodisana ’kassaskåpsavtalet 1987’.

Ymmärrämme tietysti, että teillä on vaikeaa, koska eduskuntaanne on noussut hankala maahanmuuttovastainen puolue. Sen pysäyttäminen on mainittu tärkeimmäksi syyksi joulukuun sopimukselle.

Ihan vaan tiedoksi, että vastaavanlainen puolue on meilläkin, mutta ei sen vuoksi ole tarvinnut kääntää hallituksen ja opposition rooleja nurin päin.

Suomen hankala puolue jätettiin vaalivoitostaan huolimatta vallan linnakkeen ulkopuolelle 2011, koska se ei halunnut tehdä muille tärkeissä kysymyksissä kompromisseja. Tämä tosin vaati sen, että vasemmiston ja oikeiston suurimmat puolueet löivät kättä.

Samaa keinoa on käytetty myös Saksassa, jossa ääriliikkeitä ei saa päästää vaikuttamaan tärkeiden asioiden hoitoon. Sitähän tekin haluatte, vai mitä?

Suomen hankala puolueon nyt menettänyt kannatustaan oppositiossa laahustaessaan, mutta saattaa silti pärjätä melko hyvin ensi kevään vaaleissa. Silloin meillä on toinenkin keino: annetaan hankalille hallitusvastuuta, niin johan tokenevat.

Och samma på skolsvenska: Hallå Sverige. Blockpolitiken är död

Sama temppu meillä tehtiin jo 1970- ja 80-luvuilla, kun silloisten hankalien puolueiden miehet pantiin työministeriksi suorittamaan mahdotonta tehtävää, työttömyyden poistoa.

Huomaatteko, arvon ruotsalaiset – meillä osataan neutraloida poliittisesti epäkorrektit liikkeet ilman mitään vähemmistöhallituksilla kikkailua. Ottaisitte kerrankin opiksi.

Vaihtokauppa on kohtuullinen: säilytetään monarkia, ja te saatte nimittää valtioliittomme päämiehen, tai siis –naisen, ja me saamme päättää valtakunnan hallitusmuodon muilta osin. Ei enää koskaan vähemmistövaltaa, varsinkaan tätä nykyistä, jota mielipidemittausten mukaan kannattaa vain kaksi (två) prosenttia ruotsalaisista.

Muuten ei tule kauppoja. Suomi pärjää yksinkin; Nato-ovi on raollaan.

Och samma på skolsvenska: Hallå Sverige. Blockpolitiken är död. Det är dags att sluta med minoritetsregeringar och decemberöverenskommelser. Vi behöver varandra, men personalunionen kan inte återupprättas utan kompromisser.

Matti Virtanen
Kirjoittaja on A-studion toimittaja